Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila je posebnu savjetnicu Glavnog tajnika UN-a za unapređenje položaja žena Rachel Mayanja

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak, 8. svibnja 2007. godine, posebnu savjetnicu Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za unapređenje položaja žena Rachel Mayanja

Posebna savjetnica Glavnog tajnika UN-a boravi u Hrvatskoj u povodu Regionalnog seminara Vijeća Europe o aktivnom sudjelovanju muškaraca u suzbijanju nasilja u obitelji koji se u Zagrebu održava 9. i 10. svibnja 2007. godine.

Ministrica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je Republika Hrvatska domaćin seminara Vijeća Europe o suzbijanju nasilja u obitelji te je također iznimno važnim ocijenila aktivno sudjelovanje Republike Hrvatske u kampanji Vijeća Europe kojoj je cilj suzbijanje nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji. Posebnom grupom Vijeća Europe predsjedavala je Dubravka Šimonović. Zadatak posebne grupe Vijeća Europe je predložiti svim državama članicama Vijeća Europe mjere potrebne za učinkovitu borbu protiv univerzalnog problema nasilja nad ženama, kazala je ministrica Grabar-Kitarović.

Tijekom razgovora s posebnom savjetnicom Mayanja ministrica Grabar-Kitarović predstavila je niz zakonskih i provedbenih propisa koji su doneseni proteklih godina u Republici Hrvatskoj s ciljem suzbijanja nasilja u obitelji, s posebnim osvrtom na Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji donijet 2003. godine i Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji iz 2004. godine. Također istaknula važnost koja se pitanju ravnopravnosti spolova pridaje u Republici Hrvatskoj te je s tim u vezi napomenula kako je ravnopravnost spolova istaknuta kao najviša vrednota u Ustavu Republike Hrvatske.

Ministrica Grabar-Kitarović također je upoznala posebnu savjetnicu Mayanja sa zakonodavnim i strategijskim okvirom Republike Hrvatske kojim se pitanje ravnopravnosti spolova regulira. Osobito se pritom osvrnula na Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2003. godine koji predviđa zaštitu od diskriminacije i definira preduvjete za kreiranja politika jednakih mogućnosti za žene i muškarce u svim područjima društvenog života.



Priopćenja