Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U radu trinaestog susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji, uz ministra ožidara Kalmetu, sudjelovao je i pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Neven Pelicarić

U radu trinaestog susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji na temu „Pomorska politika u svjetlu pristupanja Europskoj uniji“ u ponedjeljak, 7. svibnja 2007. godine, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, uz ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmetu, sudjelovao je i pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija u Upravi za Europsku uniju i europsku suradnju Neven Pelicarić

Pomoćnik ministrice Pelicarić istaknuo je u pozdravnom govoru kako je sistematična i integrirana pomorska politika značajna tema u procesu pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji, te u tom kontekstu, kazao je pomoćnik Pelicarić, Hrvatska ispunjava svoje obveze. Dodao je kako je uz usklađivanje sa europskim propisima, također važno i jačanje kapaciteta potrebnih za učinkovitiju provedbu pomorske politike, kao i edukacija građana u tom području.

U pozdravnom govoru, ministar Kalmeta upoznao je sudionike s aktivnostima kojima se Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka bavi. Naglasio je kako su povećanje konkurentnosti hrvatskog brodarstva, zaštita i osiguranje boljih uvjeta za hrvatske pomorce, te povećanje konkurentnosti hrvatskih luka ciljevi na kojima Vlada Republike Hrvatske intenzivno radi, te zajedno s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka, ulaže velike napore.

U nastavku foruma sudionici su raspravljali o pomorskom gospodarstvu, s posebnim naglaskom na pitanja pomoraca i kabotaže, sigurnosti plovidbe, te zaštiti pomorskog okoliša u kontekstu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U radu trinaestog susreta Nacionalnog foruma sudjelovali su predstavnici državne i javne uprave, lokalne uprave i samouprave, pregovaračke skupine, medija, akademske zajednice, brodara, raznih udruga i sindikata, te drugi predstavnici pomorskog sektora, kao i zainteresirani građani.

Nacionalni forum o pristupanju EU inicijativa je Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kojoj je cilj postići što bolju informiranost hrvatske javnosti o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te potaknuti javnu raspravu o ovoj temi u svim dijelovima hrvatskog društva.



Priopćenja