Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Hido Biščević susreo se s državnim tajnikom u Uredu predsjednika Vlade Republike Mađarske Ferencom Gémesijem, a pomoćnica ministrice Mirjana Bohanec Vidović predvodila je hrvatsko izaslanstvo na devetom zasjedanju Hrvatsko-mađarskog mješovit

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević susreo se u srijedu, 2. svibnja 2007. godine, u Zagrebu, s državnim tajnikom u Uredu predsjednika Vlade Republike Mađarske Ferencom Gémesijem

Državni tajnici Biščević i Gémesi, te izaslanstva s hrvatske i mađarske strane, sastali su se u svrhu pripreme druge Zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske, koja će se održati dana 17. svibnja 2007. godine u Zagrebu.

Održavanje druge Zajedničke sjednice dviju Vlada potvrda je visokorazvijenih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Mađarske. U pripremi sjednice, državni tajnici Biščević i Gémesi i njihovi suradnici dogovorili su teme i sporazume planirane za potpisivanje tijekom Zajedničke sjednice dviju Vlada.

Jedna od tema Zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske bit će pitanje položaja hrvatske odnosno mađarske manjine koje žive u dvjema državama. U tom kontekstu, pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija u Upravi za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo Mirjana Bohanec Vidović predvodila je hrvatsko izaslanstvo u srijedu, 2. svibnja 2007. godine, u Zagrebu, na devetom zasjedanju Hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora za manjine.

Uz pomoćnicu ministrice Bohanec Vidović, Mješovitim odbora za manjine s mađarske strane supredsjedao je državni tajnik Ferenc Gémesi.

Predstavnici hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora tijekom plenarnog zasjedanja raspravljali su o obostranoj zaštiti manjina i aktualnim pitanjima položaja hrvatske odnosno mađarske manjine, koje žive u dvjema državama, te razmotrili provedbu preporuka koje je Odbor donio na ranijim zasjedanjima. Također, donesene su prioritetne, kao i dugoročne preporuke. Zasjedanje Hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora za manjine okončano je potpisivanjem Zapisnika, koji je sa hrvatske strane potpisala pomoćnica ministrice Bohanec Vidović, a s mađarske strane državni tajnik Gémesi.



Priopćenja