Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala je u na regionalnoj konferenciji „Perspektive suradnje općina na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske“ u Neumu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u petak, 27. travnja 2007. godine, na regionalnoj konferenciji „Perspektive suradnje općina na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske“ u Neumu, Bosna i Hercegovina

Ministrica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju potvrdila predanost Republike Hrvatske konceptu prekogranične suradnje i njegovoj konkretizaciji. „Iskustva su pokazala kako regionalna, te posebno prekogranična suradnja stvara okvir za normalizaciju odnosa među susjednim zemljama, a normalizacija odnosa potiče daljnju suradnju, na dobrobit lokalnih zajednica s obje strane granice“, kazala je ministrica Grabar-Kitarović.

Platforma prekogranične suradnje, dodala je ministrica Grabar-Kitarović, koju su na području tromeđe država pokrenule nevladine udruge i međunarodne institucije, danas je sastavni dio politike dobrosusjedstva i prijateljstva naših triju država. U svom je obraćanju ministrica Grabar-Kitarović stavila naglasak i na povezivanje u suradnji na zajedničkom korištenju sredstava Europske unije koja su zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima dostupna u okviru novog Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a čija se druga od ukupno pet sastavnica odnosi upravo na prekograničnu suradnju (CBC).

Konferencija odražava potrebu za učinkovitijom suradnjom zemalja u regiji u području zajedničkog djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, prometa, graničnih prijelaza, turizma, vodoopskrbe i drugog, i izraz je rastuće regionalne suradnje između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Na konferenciji je s ministarske razine, potpisivanjem zajedničke izjave, dan poticaj da gradovi i općine na tromeđi Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, uspostave punu suradnju na pitanjima koja će poboljšavati kvalitetu života njihovih građana, rješavajući zajednički pitanja neophodna za punu i normalnu komunikaciju regije i njenih gradova.



Priopćenja