Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović dodijelila je stipendije učenicima i studentima pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je stipendije za školsku godinu 2006./2007. učenicima i studentima pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, u srijedu, 25. travnja 2007. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija za školsku i akademsku godinu 2006./2007. dodijelilo je ukupno 389 stipendija, od čega studentima 340, a učenicima srednjih škola 49.

Na temelju Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija dodjeljuje stipendije pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, odnosno onima koji su rođeni u inozemstvu ili su neprekidno živjeli u inozemstvu najmanje pet godina, a vratili su se u Republiku Hrvatsku u proteklih pet godina.

Za spomenute stipendije u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2006. godinu osigurano je 3 milijuna kuna. Mjesečni iznos stipendije za svaku kalendarsku godinu utvrđuje se sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, i shodno tome, za tekuću školsku i akademsku godinu iznosi 500,00 kuna za učenike te 700,00 kuna za studente.

Na Natječaj za dodjelu stipendija pristigla su ukupno 762 zahtjeva, što je u odnosu na prošlu godinu, kada se prijavilo 1409 kandidata, 647 kandidata manje.

Pored spomenutih stipendija, a temeljem Pravilnika o naknadi za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pokriva troškove školarine za dva semestra tečaja učenja hrvatskog jezika za spomenutu kategoriju pripadnika hrvatskog naroda. Tečaj se održava na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – CROATICUM, te Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu – CROATICA. U akademskoj godini 2006/07. tečaj učenja hrvatskog jezika pohađa ukupno 113 polaznika.



Priopćenja