Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

RH je na današnjem 512.-tom redovitom sastanku Foruma za sigurnosnu suradnju OESS-a (FSC) u Beču i službeno preuzela predsjedanje tim autonomnim stalnim tijelom OESS-a

Republika Hrvatska je na današnjem 512.-tom redovitom sastanku Foruma za sigurnosnu suradnju OESS-a (Forum for Security Co-operation – FSC) u Beču i službeno preuzela predsjedanje tim autonomnim stalnim tijelom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)

Forum za sigurnosnu suradnju OESS-a bavi se političko-vojnim pitanjima sigurnosti, što uključuje kontrolu naoružanja i razoružanje, mjere sigurnosti i izgradnje povjerenja te pitanja neproliferacije, a razmatra i promjene u vojnim doktrinama koje proizlaze iz novih prijetnji sigurnosti. Predsjedanje se odvija u okviru tromjesečnih ciklusa, tako da će Hrvatska – koja je na mjestu predsjedavajućeg zamijenila Cipar – potkraj srpnja dužnost predsjedavajućeg predati Danskoj.

Hrvatska će zadaća u predstojećem razdoblju biti osiguravanje okvira pogodnog za nastavak dijaloga o postojećoj sigurnosnoj ravnoteži uz potrebu uvažavanje novih realnosti u strateškoj ravnoteži i sigurnosnom okruženju. Mnoge članice OESS-a zbog brojnih promjena do kojih je u Europi došlo posljednjih godina nastoje, naime, iznova definirati svoje sigurnosne interese pa se o tome u Forumu vodi vrlo živa rasprava.

Pored toga, ističe se u nastupnom govoru kojeg je tom prigodom održao stalni predstavnik Republike Hrvatske pri OESS-u veleposlanik Vladimir Matek, Hrvatska će nastojati promovirati i regionalne napore u stabiliziranju prostora jugoistočne Europe koji se nalazi pred novim sigurnosnim izazovima. Stoga će odgovarajući naglasak biti stavljen i na jačanje regionalnih mjera sigurnosti i povjerenja.

Forum inače zasjeda u sjedištu OESS-a u Beču svake srijede u plenumu i u dvije radne skupine (A i B).



Priopćenja