Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministra vanjskih poslova Republike Cipar Yiorgosa Lillikasa

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak, 24. travnja 2007. godine, ministra vanjskih poslova Republike Cipar Yiorgosa Lillikasa koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministrica Grabar-Kitarović u razgovoru je uvodno zahvalila Vladi Republike Cipar na dosad pruženoj potpori Republici Hrvatskoj u pogledu ostvarenja punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Sugovornici su obostrano ocijenili bilateralne odnose dobrima i prijateljskima, te izrazili želju za njihovim daljnjim jačanjem i razvojem. Također iskazan je interes za poticanjem daljnjeg nastavka redovitih političkih konzultacija u okviru potpisanog Protokola o konzultacijama dvaju Ministarstva vanjskih poslova.

Potvrda dobrih odnosa ogleda se i u razmjeni dosadašnjih i budućih bilateralnih posjeta te u činjenici da je Republika Hrvatska otvorila Generalni konzulat u Nikoziji i Republika Cipar Generalni konzulat u Zagrebu.

S hrvatske strane ministrica Grabar-Kitarović izrazila je interes ojačati gospodarsku suradnju te se je razgovaralo o mogućim područjima suradnje. U 2006. godini vrijednost robne razmjene iznosila je 47 milijuna USD, od čega je hrvatski izvoz bio 44 milijuna USD.

Ministrica Grabar-Kitarović prenijela je interes hrvatske strane za razmjenu informacija o pitanjima vezanima uz pristupanje Europskoj uniji u ključnim fazama procesa i kazala kako bi Republika Hrvatska cijenila ciparska iskustva.

Ministrica Grabar-Kitarović je u pogledu multilateralne suradnje istakla mediteransku dimenziju koju Republika Hrvatska može unijeti svojim djelovanjem unutar međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjeni narodi i njegova tijela. U tom pogledu ministrica je podsjetila kako u sklopu mirovne misije Ujedinjenih naroda na Cipru Republika Hrvatska sudjeluje s četiri vojna i uz to tri policijska časnika koji su u rujnu 2005. godine primili odličja UN-a za uzoran i profesionalan rad u mirovnoj misiji.

Ministar Lillikas kazao je kako dvije zemlje održavaju dobru suradnju u multilateralnim organizacijama, osobito Ujedinjenim narodima, te je zahvalio Republici Hrvatskoj na sudjelovanju u UN mirovnoj misiji na Cipru.

Ministar Lillikas potvrdio je kako Republika Cipar od samog početka podupire nastojanja Republika Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji i to kroz političku, ali i kroz stručnu potporu. U pogledu bilateralne suradnje ministar Lillikas izrazio je želju za njezinim intenziviranjem osobitu u području gospodarstva.



Priopćenja