Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik mr. Željko Kuprešak predvodio je izaslanstvo Republike Hrvatske na Trećem ministarskom sastanku Procesa suradnje u Podunavlju (Danube Co–operation Process – DCP)

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. Željko Kuprešak u srijedu, 18. travnja 2007. godine, predvodio je izaslanstvo Republike Hrvatske na Trećem ministarskom sastanku Procesa suradnje u Podunavlju (Danube Co–operation Process – DCP) koji se održao u Beogradu, Republika Srbija

Treći ministarski sastanak raspravljao je o prijedlozima buduće suradnje u okviru Procesa suradnje u Podunavlju, o prošlim i budućim projektima u područjima suradnje obuhvaćenim Procesom, te o očekivanim rezultatima u periodu sljedeće dvije godine. Također prezentirani su postignuti rezultati od prošle ministarske konferencije u Bukureštu 2004. godine.

Proces je, u svojstvu pokretača i punopravnih sudionika, 2002. godine uspostavilo 13 podunavskih država, odabranih po kriteriju pripadnosti “dunavskom hidrološkom bazenu”: Austrija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Moldova, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Ukrajina, Srbija i Crna Gora, a ravnopravni sudionici također su, kao organizacije, Europska komisija i Pakt o stabilnost za jugoistočnu Europu.

Područja na koje je Proces usredotočen su gospodarski razvoj, plovidba, zaštita okoliša, turizam, subregionalna suradnja i kultura. Suradnja ima oblik stalnog procesa koji se zasniva na dvogodišnjim konferencijama na razini ministara vanjskih poslova.



Priopćenja