Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik mr. Kuprešak sudjelovao je u radu 12. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju RH-EU posvećenog temi „Što donosi liberalizacija energetskog tržišta“

Državni tajnik za ustroj, razvoj i upravljanje u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. Željko Kuprešak sudjelovao je u srijedu, 28. ožujka 2007. godine, u Varaždinu, u radu 12. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji posvećenog temi „Što donosi liberalizacija energetskog tržišta“. Događaju je prisustvovao i šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert

Sudionicima Foruma uvodnim govorom obratili su se, uz državnog tajnika Kuprešaka, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Državni tajnik Kuprešak kazao je kako je prioritet energetske politike Europske unije povećanje sigurnosti opskrbe energijom, razvoj obnovljivih izvora i ušteda energije. Državni tajnik Vranković govorio je o djelatnostima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva vezanima uz liberalizaciju energetskog tržišta.

Šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Degert, ukratko je predstavio nove smjernice energetske politike Europske unije, te dodao kako su ciljevi Europske unije primarno usmjereni na osiguranje održivog razvoja, borbu protiv klimatskih promjena, osiguranje sigurnosti opskrbe i liberalizaciju tržišta. Kada je riječ o napretku Republike Hrvatske na tom području, šef Delegacije Europske komisije Degert naglasio je kako je u lipnju 2006. godine završen analitički pregled usklađenosti zakonodavstva (screening) u poglavlju Energetika, te kako je Hrvatska u potpunosti prilagodila svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom Europske unije na tom planu. Sudionicima Foruma potom su prikazani video-prilozi o mišljenjima građana na temu liberalizacije energetskog tržišta, što je imalo za cilj dati pregled nad informiranošću hrvatskih građana o reformi energetskog sektora u Hrvatskoj, ocjeni kvalitete opskrbe energenata i zadovoljstvu glede nastupa hrvatskih tvrtki iz energetskog sektora.

U drugom dijelu Foruma bilo je riječi o utjecaju liberalizacije tržišta na cijenu energije a u raspravu posebno su se uključili predstavnici raznih udruga za zaštitu potrošača. Uz spomenute udruge, Forum u Varaždinu okupio je i mnoge predstavnike državne i javne uprave, predstavnike lokalne uprave i samouprave, akademske zajednice, gospodarskih institucija, civilnog društva, medija, proizvođača, poduzetnika, nevladinih udruga, te ostale zainteresirane za tematiku liberalizacije energetskog tržišta.

Nacionalni forum o pristupanju EU inicijativa je Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kojoj je cilj postići što bolju informiranost hrvatske javnosti o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, te potaknuti javnu raspravu o ovom procesu u svim dijelovima hrvatskog društva.



Priopćenja