Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je finalu srednjoškolskog natjecanja s tematikom Europske unije – EUQUIZ

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je, u nedjelju, 25. ožujka 2007. godine, u Zagrebu, finalu srednjoškolskog natjecanja s tematikom Europske unije – EUQUIZ. Događaju je nazočio i šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert

Finale EUQUIZ-a, srednjoškolskog natjecanja na temu Europske unije, njezinih institucija, odnosa Republike Hrvatske i Europske unije te poznavanja činjenica o starim, novim i budućim državama članicama, ove se godine održalo na 50. obljetnicu potpisivanja Rimskih ugovora kojima su osnovane Europska ekonomska zajednica i Europska zajednica za atomsku energiju. Prvoplasirani tim bila je Prva riječka hrvatska gimnazija iz Rijeke. Tim je osvojio nagradu putovanja u Bruxelles što dodjeljuje Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Drugo mjesto osvojio je tim I Šesnaeste gimnazije iz Zagreba, a nagradu, putovanje u Njemačku i sudjelovanje na zasjedanju Europskog parlamenta mladih u Bad Urachu, dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Croatia Airlines. Treće mjesto osvojio je tim II Šesnaeste gimnazije iz Zagreba koji je nagrađen sudjelovanjem na sedmodnevnom susretu mladih u Štajerskoj, što dodjeljuje Austrijski kulturni forum Zagreb.

Ostali natjecatelji bili su timovi Treće gimnazije Split, Gimnazije Požega, Srednje škole Vrbovec, Treće gimnazije Osijek, Srednje škole Krapina i Srednje škole Vladimir Gortan Buje. Nagradili su ih sljedeći sponzori: Goethe – Institut s njemačko-hrvatsko-njemačkim rječnicima, Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj s francusko-hrvatsko-francuskim rječnicima, Talijanski institut za kulturu s talijansko-hrvatsko-talijanskim rječnicima, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj s knjigama i publikacijama i Školska knjiga s knjigama, atlasima i zemljopisnim kartama.

Županijska razina natjecanja EUQUIZ održana je dana 23. veljače 2007. godine, a na njoj su sudjelovala 223 tima, odnosno 669 učenika, iz 168 srednjih škola iz svih hrvatskih županija.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organizira natjecanje EUQUIZ već petu godinu za redom, a ove godine u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. Pokrovitelji EUQUIZ-a su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje.



Priopćenja