Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s državnim ministrom za europska pitanja Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Geoffom Hoonom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u ponedjeljak, 26. ožujka 2007. godine, u Zagrebu s državnim ministrom za europska pitanja Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Geoffom Hoonom koji u ponedjeljak boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministri su tijekom sastanka potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose između dvije zemlje te je izraženo očekivanje za njihovim daljnjim produbljenjem kako na gospodarskom tako i na političkom planu, tome u prilog govori i dosad potpisana 23 međunarodna ugovora između dvije države te 13 ugovora preuzetih sukcesijom. Gospodarska razmjena je ohrabrujuća, napomenula je ministrica Grabar-Kitarović, te je u 2006. godini iznosila 600 milijuna USD uz zabilježen rast od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ministri su predstavili “Strateško partnerstvo, Ujedinjena Kraljevina i Republika Hrvatska 2007 – 2008“. Republika Hrvatska, kazala je ministrica Grabar-Kitarović, pozdravlja ovaj dokument koji pruža osnovu za daljnje podizanje odnosa na višu razinu. Ovim programom strateškog partnerstva bilateralni projekti, u iznosu više od 1.4 milijuna eura, provodit će se u idućih dvanaest mjeseci i temeljit će se na praktičnoj suradnji i razmjeni ekspertize i iskustava s ciljem pripreme Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

U pogledu suradnje u multilateralnim okvirima ministri su razgovarali o pitanjima koja se tiču hrvatskog procesa pristupanja u punopravno članstvo u Europskoj uniji, NATO savezu te o suradnji unutar Ujedinjenih naroda.

Ministrica Grabar-Kitarović potvrdila je kako Republika Hrvatska cijeni potporu Ujedinjene Kraljevine hrvatskom punopravnom članstvu u Europskoj uniji. U tom smislu ministrica je upoznala sugovornika s pogledima Republike Hrvatske o pojedinim pitanjima i detaljima aktualnog stanja procesa pristupanja. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornika s aktivnostima koje Republika Hrvatska ulaže u ispunjavanje kriterija za punopravno članstvo.

U dijelu razgovora koji se ticao NATO saveza ministrica je istaknula kako je posebna pozornost usredotočena na komunikaciju s javnošću s ciljem uspostave vjerodostojne i čvrste potpore javnosti članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Poruka sa Summita u Rigi imala je pozitivan učinak na komunikaciju s javnošću, što potvrđuju i recentna istraživanja javnog mišljenja koja pokazuju uzlazni trend jačanja potpore.

U kontekstu sudjelovanja Republike Hrvatske u mirovnim misijama ministrica Grabar-Kitarović je upoznala sugovornika s hrvatskim doprinosom ISAF-u i drugim misijama. Sudjelovanje u mirovnim misijama dugoročni je prioritet Vlade Republike Hrvatske, istaknula je ministrica, izvijestivši pri tom o odluci Hrvatskog sabora o povećanju broja predstavnika Oružanih snaga RH u Afganistanu na 200 tijekom 2007. godine, te na 300 tijekom 2008. godine.

Ministrica Grabar-Kitarović također je svom sugovorniku predstavila i kandidaturu Republike Hrvatske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u razdoblju 2008./2009.



Priopćenja