Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na okruglom stolu „50 godina Europe – Pouke za budućnost“

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u petak, 23. ožujka 2007. godine, na okruglom stolu „50 godina Europe – Pouke za budućnost“ koji se u održao u Zagrebu u Informacijskom centru Europske unije

Ministrica Grabar-Kitarović u obraćanju je kazala kako je pet desetljeća Europske unije rezultiralo ostvarenjem četiri glavna cilja te da je u svakom od njih iskustvo Republike Hrvatske relevantno.

„Prvi cilj predstavljaju mir i stabilnost. Integracija je postavila temelje za gospodarski rast, vrhunsko obrazovanje i oplemenjivanje ljudi. Mi smo svjesni kakvo bogatstvo predstavljaju mir i stabilnost, jer je Hrvatska je proživjela rat i sanirala njegove posljedice“, kazala je ministrica Grabar-Kitarović. Dodala je kako je situacija u području danas potpuno drukčija nego prije petnaestak godina. „Mir je stvorio perspektive, a preostali problemi rješavaju se korištenjem europskog modela. Napredak u jugoistočnoj Europi u proteklom razdoblju je evidentan. Hrvatska je posebno dobro iskoristila posljednje desetljeće mira i danas je u međunarodnoj zajednici prepoznata kao predvodnica regije, ne samo u svom napretku prema punopravnom članstvu u EU, nego i u svim aktivnostima usmjerenim na razvoj suradnje u regiji, rješavanje bilateralnih pitanja i pomaganje drugim državama na području euroatlantskih integracija“, istakla je ministrica Grabar-Kitarović.

Kao drugo europsko postignuće ministrica Grabar-Kitarović navela je uspješan proces proširenja Europske unije. U tom pogledu napomenula je kako je Vlada Republike Hrvatske prigodom potpisivanja Ugovora kojim se uspostavlja Ustav za Europu usvojila izjavu kojom je izrazila spremnost doprinositi projektu europske integracije i jačanju društava, temeljenih na načelima mira, slobode, demokracije, poštivanju ljudskih prava, vladavine prava, sigurnosti, solidarnosti i gospodarskog napretka. Upravo su to vrijednosti koje čine potku Europe današnjice i Europe budućnosti, kazala je ministrica Grabar-Kitarović.

„Hrvatska pažljivo prati trenutnu raspravu o proširenju i institucionalnim reformama Europske unije. Nadamo se da će rezultati te rasprave proširenju dati zamah, iz razloga što vjerujemo da nastavak proširenja Europske unije služi i kao dodatni poticaj za unutarnje reforme same Unije, kao i za reforme u državama kandidatkinjama. Proširenje je u interesu svih europskih zemalja i njihovih građana. To nedvojbeno pokazuju sve dosadašnje studije o učincima proširenja“, izjavila je ministrica Grabar-Kitarović. Bez nastavka proširenja, prije svega na preostale države jugoistočne Europe, europski projekt nije i ne može biti potpun, a pri tome Republika Hrvatska čvrsto ustraje da se svaki kandidat vrednuje prema vlastitim zaslugama, i upravo zato je Hrvatska spremna za nove izazove i ostaje sigurna u konačni ishod – punopravno članstvo u Europskoj uniji, istakla je ministrica Grabar-Kitarović.

Treći cilj izgradnja je onoga što se naziva europski model društva koji najbolje odgovara europskom čovjeku. Polazna točka je ideja da politička zajednica treba dijeliti vrijednosti koje joj jamče povezanost te daju joj legitimitet i smisao. Snaga europskog društva sastoji se u promicanju društvene kohezije i jačanju veza između različitih skupina stanovništva. Zbog mnoštva različitosti postoji jamstvo očuvanja nacionalnog identiteta, regionalnih raznolikosti i drugih osobnih i kolektivnih sloboda.

Posljednji cilj, istaknula je ministrica Grabar-Kitarović, odnosi se na prihvaćanje europske ideje kod građana koji Europsku uniju žive svaki dan. Uspješno objašnjavati ideju Europe u posljednje vrijeme prepoznato je kao možda najveći izazov za budućnost Unije.



Priopćenja