Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpisan Program kulturne, obrazovne, sveučilišne, znanstvene i institucionalne suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike

U četvrtak, 22. ožujka 2007. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija potpisan je Program kulturne, obrazovne, sveučilišne, znanstvene i institucionalne suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike, za godine 2007., 2008. i 2009.

Francuska Republika odredila je Republiku Hrvatsku kao prioritetnu državu suradnje s područja jugoistočne Europe. Obje su strane vrlo zadovoljne ispunjenjem odrednica prošlog trogodišnjeg programa, te se očekuje kontinuitet dobrih rezultata i u budućem razdoblju.

Programom se nastavlja i proširuje bilateralna suradnja i potvrđuje se značaj dijaloga i zajedničkog djelovanja dviju država na očuvanju kulturne i jezične raznolikosti, uz poseban naglasak na proces pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i status promatrača u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

Program obuhvaća područja kulturne, obrazovne, sveučilišne i znanstvene suradnje, kao i proširenje suradnje na područja stručne, gospodarske administrativne i institucionalne suradnje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u procesu pristupanja Europskoj uniji, s ciljem daljnjeg jačanja afirmacije francuskoga jezika u Republici Hrvatskoj, kao i hrvatskoga u Francuskoj Republici, te kulturne razmjene dviju država.

U Programu sudjeluju 10 ministarstava, 2 središnja državna ureda, 2 zavoda i 1 državna uprava, te Sveučilišta u Zagrebu i Splitu, Hrvatska radio televizija i Hrvatsko novinarsko društvo.



Priopćenja