Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Pejčinović Burić sudjelovala je u radu 11. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju RH EU posvećenog temi „Briga za otpad i razvoj gospodarstva“

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 19. ožujka 2007. godine, u radu 11. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji posvećenog temi „Briga za otpad i razvoj gospodarstva“ u Virovitici

U uvodnom obraćanju državna tajnica Pejčinović Burić govorila je o zaštiti okoliša u kontekstu pristupanja Europskoj uniji. Istaknula je kako zaštita okoliša, odnosno gospodarenje otpadom kao njezin važan segment, predstavlja jednu od najuspješnijih, ali i najzahtjevnijih politika Europske unije. Prilagodba standardima Europske unije u ovom području skupa je i dugotrajna, ali se ne smije promatrati isključivo kao trošak, već i kao doprinos gospodarstvu i ulaganje u koncept održivog razvoja društva. Nazočne je pozdravio i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dr. Nikola Ružinski koji je istaknuo kako Vlada Republike Hrvatske kroz niz aktivnosti i projekata promiče uvođenje najbolje svjetske prakse u području gospodarenja te kontinuirano radi na usklađivanju s direktivama Europske unije, uz ulaganje značajnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša te fondova Europske unije. Dr. Ružinski također je napomenuo kako brigu za otpad ne valja u prvom redu promatrati kao trošak, već i kao poticaj otvaranju radnih mjesta i razvoju gospodarstva, čime će se rasteretiti državni proračun.

Sudionicima su potom prikazani video-prilozi s primjerima dobre prakse u području gospodarenja otpadom, koji su poslužili kao podloga za dinamičnu i konstruktivnu raspravu. Nazočni su se složili kako je po pitanju gospodarenja otpadom u Hrvatskoj napravljeni značajni pomaci, pri čemu su spomenuti primjeri suvremenih odlagališta otpada koji udovoljavaju najvišim europskim i svjetskim standardima, kao i uspješnih poduzeća koje se bave preradom otpada, poglavito u području pet-ambalaže. Zaključeno je i kako je potrebno uložiti dodatne napore u zbrinjavanje i preradu drugih vrsta otpada (opasnog otpada, elektroničkog otpada itd.), razvijati svijest o pravilnom zbrinjavanju otpada kroz obrazovne programe, poticati daljnje investicije i otvaranje radnih mjesta u sektorima izravno i neizravno vezanim uz gospodarenje otpadom, te kontinuirano poticati javnu raspravu o ovoj tematici među svim zainteresiranim stranama.

Forum u Virovitici okupio je predstavnike hrvatske državne i javne uprave, saborske zastupnike, predstavnike lokalne uprave i samouprave, akademske zajednice, gospodarskih institucija, civilnog društva, medija, proizvođača, uspješnih poduzetnika, te ostale pojedince i skupine zainteresirane za ovu tematiku.

Nacionalni forum o pristupanju EU inicijativa je Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kojoj je cilj postići što bolju informiranost hrvatske javnosti o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te potaknuti javnu raspravu o ovom procesu u svim dijelovima hrvatskog društva.



Priopćenja