Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila je ministra vanjskih poslova Republike Indonezije dr. Noera Hassana Wirajudu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak, 19. ožujka 2007. godine, ministra vanjskih poslova Republike Indonezije dr. Noera Hassana Wirajudu koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

U razgovoru su obostrano potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi s trendom jačanja i intenziviranja sveukupne suradnje, u prilog tome svjedoči i dosadašnja razmjena posjeta na najvišim razinama. Ministri su također razgovarali o suradnji u multilateralnim okvirima te su razmijenjena mišljenja oko aktualnog stanja u regijama. Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je ministra Wirajudu o pojedinostima u procesu pristupanje Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Ministar Wirajuda upoznao je s participacijom i ulogom Indonezije u okviru ASEAN-a (The Association of Southeast Asian Nations), regionalne asocijacije deset država koja teži stvaranju regije mira i suradnje, ekonomske integracije i blagostanja te zajedničkog regionalnog identiteta.

U pogledu gospodarske suradnje sugovornici su izrazili želju za njezinim jačanjem kako bi dosegla razinu političkih odnosa. U dijelu koji se tiče gospodarstva konstatirano je da trgovinska razmjena za prošlu godinu iznosi oko 45 milijuna USD. Razgovaralo se o korištenju hrvatskih pomorskih luka, poglavito luke Rijeka, kao ulazne točke prema europskom tržištu te također o prisustvu hrvatskih tvrtki na indonezijskom tržištu.

Obostrano je ocijenjena vrlo vrijednom činjenica kako su dvije države međusobno potpisale desetak bilateralnih međunarodnih ugovora, od kojih su posebno istaknuti Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i Ugovor o poticanju i zaštiti ulaganja. Također je važnim ocijenjen i protokol o suradnji u području kulture te memorandum o suradnji ministarstava vanjskih poslova dvije države u sklopu kojega se očekuje suradnja u razmjeni iskustava kroz Diplomatske akademije.



Priopćenja