Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović posjetila je Područni ured OESS-a u Sisku

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas, 12. ožujka 2007. godine, Područni ured Misije Organizacije za europsku sigurnosti i suradnju (OESS) u Sisku, zajedno s veleposlanikom i šefom Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj Jorgeom Fuentesom i veleposlanikom Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, kao predstavnikom trenutno predsjedavajuće zemlje OESS-om, Manuelom Salazarom

Posjet terenu organiziran je kao nastavak uspješne suradnje Vlade Republike Hrvatske s Misijom OESS-a na ispunjenju obveza obuhvaćenih mandatom Misije koja se odvija u okviru ministarske „Platforme“. Cilj posjeta bio je pobliže upoznavanje s radom Misije na terenu, konkretno na području Siska, te s preostalim aktivnostima u kontekstu stambenog zbrinjavanja povratnika, kao i s provedbom odluka Vlade Republike Hrvatske vezanih uz programe stambenog zbrinjavanja povratnika.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je veleposlaniku Fuentesu i voditelju Područnog ureda u Sisku, Peteru Korbelu, na iscrpnoj prezentaciji rada Područnog ureda, te istaknula uspješan dosadašnji rad terenskih ureda Misije OESS-a. Ministrica je naglasila kako je Vlada Republike Hrvatske dosad uložila značajna financijska sredstva i energiju u programe povratka, te kako će pojačati napore na nacionalnoj i lokalnoj razini. Međutim, dovršetak programa stambenog zbrinjavanja zahtijeva dodatno vrijeme i znatna financijska sredstva, istaknula je ministrica.

Tijekom boravka u Sisku, ministrica Grabar-Kitarović je u pratnji veleposlanika Fuentesa i Salazara obišla pet povratničkih obitelji. Ministrica je saslušala njihove probleme i izrazila nadu da će sve obitelji ubrzo biti stambeno zbrinute i preseljene u kupljene stanove.



Priopćenja