Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Pejčinović Burić sudjelovala je na prvom sastanku EU-RH Odbora za praćenje civilnog društva

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 12. ožujka 2007. godine, u Bruxellesu na prvom sastanku EU-RH Odbora za praćenje civilnog društva

U obraćanju sudionicima skupa, državna tajnica Pejčinović Burić istaknula je značaj osnivanja EU-RH Odbora za praćenje civilnog društva kao foruma za institucionalnu suradnju između hrvatskih i europskih predstavnika socijalnih partnera i civilnog društva, naglasivši kako osnivanje ovog Odbora, Republika Hrvatska smatra još jednim značajnim korakom u svojem približavanju članstvu u Europskoj uniji. Osnivanje ovog Odbora, naglasila je, izniman je primjer zajedničkog angažmana civilnog društva, socijalnih partnera i Vlade Republike Hrvatske, te zalaganja Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) i Europske komisije.

Govoreći o dosadašnjem tijeku odnosa Republike Hrvatske i Europske unije koji su se, kako je istaknula, dosada razvijali kroz tri međusobno paralelno povezana procesa - politički dijalog kroz strukture Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pristupne pregovore te korištenje programa pomoći EU - državna tajnica Pejčinović Burić također se osvrnula i na korištenje postojećih sredstva iz programa pomoći u okviru programa CARDS te sredstava iz postojećih pretpristupnih fondova (PHARE, ISPA i SAPARD). U novoj financijskoj perspektivi od 2007. do 2013. godine IPA program zamijenit će dosadašnje pretpristupne programe pomoći, kazala je državna tajnica Pejčinović Burić te dodala kako je u tijeku akcijski plan pripreme akreditacije koja je preduvjet za provedbu programa. Također je naglasila kako je Republika Hrvatska potpisala niz memoranduma o suglasnosti između RH i EU vezano za Programe zajednice te kako Republika Hrvatska tijekom ove godine namjerava pokrenuti pristupanje programu zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS.

Ocijenivši punopravno članstvo u Europskoj uniji temeljnim i prioritetnim ciljem hrvatske vanjske politike, državna tajnica Pejčinović Burić naglasila je kako se radi o projektu koji obuhvaća sva područja društvenog, političkog i gospodarskog života i koji stoga zahtjeva intenzivan angažman svih državnih institucija kao i nevladinog te gospodarskog sektora. Osnivanje zajedničkog EU-RH Odbora za praćenje civilnog društva, očekuje se, korak je dalje u boljem informiranju hrvatske javnosti o Europskoj uniji, ali i o boljem informiranju o Hrvatskoj u Europskoj uniji kao uspješnoj državi kandidatu i skoroj punopravnoj državi članici, istaknula je državna tajnica Pejčinović Burić.

EU-RH Odbor za praćenje civilnog društva čine dvanaest članova, šest iz Europske unije i isto toliko iz Republike Hrvatske, koji predstavljaju Europski gospodarski i socijalni odbor odnosno organizacije civilnog društva u Hrvatskoj. S hrvatske strane supredsjedateljica je Lidija Horvatić, direktorica Odjela međunarodne suradnje u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.



Priopćenja