Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sastala se s glavnim tajnikom OESS-a Marcom Perrinom de Brichambautom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Zagrebu u petak, 2. ožujka 2007. godine, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), s glavnim tajnikom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Marcom Perrinom de Brichambautom

U razgovoru je ministrica Grabar-Kitarović kazala da Vlada Republike Hrvatske iznimno cijeni važnu potporu Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj u provedbi procesa povratka izbjeglica, demokratizacije društva i uspostave vladavine prava. Istakla je pritom dobru suradnju s Misijom OESS-a u Republici Hrvatskoj, predvođenu veleposlanikom Jorgeom Fuentesom Monzonis-Vilallongom, posebice kroz provedbu Platforme kojom Vlada Republike Hrvatske surađuje na rješavanju svih preostalih zadataka Misije.

Kroz zajednički projekt Vlade Republike Hrvatske i Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj uspostavom Platforme postignut je veliki napredak, a konzultativni mehanizam Platforme prepoznat je kao dobar primjer suradnje primjenjiv za regiju. Kao rezultat rada Platforme do kraja 2006. godine uspješno je zaključeno četiri poglavlja iz mandata Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj.

Ministrica Grabar-Kitarović potvrdila je potpunu predanost Vlade Republike Hrvatske za ispunjavanje preostalih poglavlja iz mandata Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, tijekom 2007. godine Vlada Republike Hrvatske poseban će naglasak staviti na implementaciju programa stambenog zbrinjavanja povratnika te na reformu pravosudnog sustava.

U pogledu Sarajevske deklaracije, kazala je ministrica Grabar-Kitarović, Vlada Republike Hrvatske očekuje da će, nakon konstituiranja nove vlade u Srbiji, četiri zemlje potpisnice deklaracije moći zaključiti proces usvajanjem Zajedničke izjave o konačnom zatvaranju pitanja povratka izbjeglica.

Glavni tajnik OESS-a Brichambaut potvrdio je posjet ministra vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Miguela Ángela Moratinosa, u svojstvu predsjedavajućeg OESS-a, Republici Hrvatskoj u ožujku ove godine.



Priopćenja