Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić predsjedala je dana 1. i 2. ožujka 2007. godine redovitim Godišnjim sastankom županijskih savjeta za europske integracije

Državna tajnica za europske integracije, mr. sc. Marija Pejčinović Burić, predsjedala je dana 1. i 2. ožujka 2007. godine redovitim Godišnjim sastankom županijskih savjeta za europske integracije, u Vukovaru.

Državna tajnica Pejčinović Burić istaknula je kako je Godišnji sastanak Županijskih savjeta za europske integracije prilika za koordinaciju i određivanje prioriteta u budućoj suradnji između tijela državne uprave i lokalne uprave i samouprave te prilika za razmjenu iskustava između predstavnika svih hrvatskih županija. Dodala je kako su u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji upravo županije jedan od ključnih partnera, a samo pretpristupno razdoblje nudi niz mogućnosti za njihov razvoj.

Govoreći u ulozi Županijskih savjeta za europske integracije u budućem razdoblju, državna tajnica Pejčinović Burić istaknula je da bi oni trebali postati koordinatori procesa u njihovim županijama te svoje djelovanje usmjeriti prema gradovima i općinama kako bi i njih osposobili za uspješno korištenje pretpristupnih sredstava Europske unije.

Na kraju svog izlaganja državna tajnica Pejčinović Burić naglasila je kako će i u narednom periodu jedna od osnovnih zadaća Županijskih savjeta biti informiranje i obrazovanje lokalne uprave i samouprave, kao i svih građana na njihovom području, o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Ovogodišnji sastanak županijskih savjeta za europske integracije bio je i prilika da se predstavnici županija dodatno informiraju o mogućnostima sudjelovanja u pretpristupnim programima Europske unije, o čemu su izlaganje održali državna tajnica u Središnjem uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije mr. sc. Martina Dalić i zamjenik državne tajnice Davor Čilić. Svoja izlaganja posvetili su temama 'Što Hrvatskoj donose pretpristupni fondovi', odnosno 'Mogućnosti korištenja pretpristupnih fondova za županije', dok su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva sudionicima govorili o pretpristupnom programu SAPARD/IPARD.

Drugi dan rada Godišnjeg sastanka bio je posvećen razmjeni iskustava Županijskih savjeta za europske integracije o dosadašnjem radu te o planovima rada za predstojeći period, kao i oblicima buduće suradnje Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Županijskih savjeta. U sklopu drugog dana programa sudionicima su se obratili i predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka koji su govorili o programima teritorijalne suradnje u kojima sudjeluje Republika Hrvatska te o mogućnostima povezivanja Županijskih savjeta sa županijskim razvojnim agencijama.



Priopćenja