Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 10. susretu Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji na temu «Istine i zablude o Europskoj uniji»

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u ponedjeljak, 19. veljače 2007. godine, na 10. susretu Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji na temu «Istine i zablude o Europskoj uniji» u Rijeci

U uvodnom obraćanju sudionicima Foruma ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ozbiljno pristupa pitanju potpore javnosti procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Govoreći o brojnim aktivnostima koje Ministarstvo provodi na području obrazovanja i informiranja hrvatskih građana o Europskoj uniji, istaknula je kako odgovornost za informiranje građana o procesu europskih integracija ne leži samo na Vladi, već i na drugim komunikacijskim partnerima, poput medija i udruga civilnog društva.

Sudionike Foruma pozdravio je i šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert, koji je naglasio kako Europska komisija mora u budućnosti bolje komunicirati važna postignuća Europske unije, kao što su mir, demokracija, sigurnost, gospodarski rast i zajednička valuta. Upravo ta postignuća, napomenuo je Degert, čine Europsku uniju privlačnom za države koje još nisu postale članicama, među njima i Hrvatsku. Nakon pozdravnih riječi župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine i gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela, uslijedila je dinamična rasprava u kojoj su sudionici razmijenili mišljenja o ovoj temi. Unatoč različitim mišljenjima i sugestijama, sudionici Foruma usuglasili su se u potrebi još intenzivnijeg organiziranja javnih foruma o ovakvim pitanjima te nastavku dijaloga. Isto tako, složili su se kako proces komuniciranja Europske unije treba biti dvosmjeran, te kako se u njemu, uz Vladu Republike Hrvatske, moraju više angažirati mediji, udruge civilnog društva te ostale zainteresirane skupine i pojedinci koji mogu ili žele doprinijeti raspravi o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Uz ministricu Grabar-Kitarović, Forumu su prisustvovali brojni predstavnici državne i lokalne uprave i samouprave, političkih stranaka, veleposlanstava, gospodarskih institucija, akademske zajednice, civilnog društva, medija te ostale relevantne skupine i pojedinci, studenti i učenici srednjih škola, kao i zainteresirani građani.



Priopćenja