Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila u odvojenim nastupnim posjetima veleposlanika Republike Gane Agyei-Amoamau, veleposlanika Države Katar Mohameda Al-Nesefa, veleposlanika Republike Indonezije Sihombinga i veleposlanika Republike Litve Puodži$

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas, 8. veljače 2007. godine, u odvojenim nastupnim posjetima veleposlanika Republike Gane u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Talijanskoj Republici Charlesa Agyei-Amoamau, veleposlanika Države Katar u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Saveznoj Republici Njemačkoj Saleha Mohameda Al-Nesefa, veleposlanika Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Republici Mađarskoj Mangasija Sihombinga i veleposlanika Republike Litve u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Republici Austriji Giedriusa Puodžiūnasa. Tom prigodom veleposlanici su ministrici Grabar-Kitarović uručili preslike vjerodajnice.

Tijekom susreta veleposlanika Republike Gane Agyei-Amoama s ministricom Grabar-Kitarović potvrđeni su dobri bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja, s naglaskom na potrebu jačanja gospodarske suradnje. Uzajamno je izraženo zadovoljstvo odnosima između Republike Hrvatske i Republike Gane i na multilateralnom planu.

U razgovoru ministrice Grabar-Kitarović s veleposlanikom Republike Katar, Al-Nesefom, također je konstatirano kako su odnosi između dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja. Gospodarski razmjena postaje sve intenzivnija, hrvatske tvrtke već uspješno posluju na katarskom tržištu, a poslovni interes za povećanjem suradnje pokazuju brojne hrvatske tvrtke. Izraženo je očekivanje u uspješan nastavak i produbljivanje suradnje na gospodarskom planu.

Prilikom nastupnog posjeta veleposlanika Republike Indonezije Sihombinga dvije su strane izrazile zadovoljstvo tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima, o čemu svjedoči i dosadašnja razmjena posjeta na najvišim razinama kao i predstojeći posjeti visokih dužnosnika Republike Hrvatske i Republike Indonezije. Potvrđena je dobra suradnja na multilateralnom planu te istaknuta je potreba daljnjeg intenziviranja gospodarske suradnje.

U srijedu 7. veljače 2007. godine, veleposlanika Sihombinga u nastupni posjet primio je i državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević. Sugovornici su iskazali zadovoljstvo visokom razinom političkih odnosa dviju država, a državni tajnik Biščević upoznao je veleposlanika s aktivnostima koje Republika Hrvatska provodi na svom putu ka euroatlantskim integracijama, kao i aktualnom političkom situacijom u jugoistočnoj Europi. Indonezijskoj strani izraženo je žaljenje i sućut zbog ljudskih i materijalnih gubitaka nastalih u nedavnim poplavama u Indoneziji.

Tijekom susreta veleposlanika Republike Litve Puodžiūnasa s ministricom Grabar-Kitarović konstatirani su vrlo dobri bilateralni odnosi između dviju zemalja koji su u uzlaznoj fazi. Razgovarano je i o mirovnoj misiji koju Sjevernoatlantski savez provodi u Afganistanu pod mandatom Ujedinjenih naroda, a ministrica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornika s hrvatskim doprinosom toj misiji kao i s odlukom Hrvatskog Sabora o povećanju hrvatskog kontingenta u Afganistanu. Veleposlanik Puodžiūnas podržao je aktivnosti Republike Hrvatske na putu u punopravno članstvo u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu te je naglasio želju za nastavkom prenošenja litavskih iskustava u pogledu pristupanja u spomenute asocijacije.



Priopćenja