Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Povodom članka objavljenog 7. veljače 2007. godine na naslovnoj stranici slovenskog dnevnog lista ''Delo'', pod naslovom „Jednostrano proširili koncesiju u Piranski zaljev“

Povodom članka objavljenog 7. veljače 2007. godine na naslovnoj stranici slovenskog dnevnog lista ''Delo'', pod naslovom „Jednostrano proširili koncesiju u Piranski zaljev“, a čiji je dio i prikaz navodne službene hrvatske karte na temelju koje je donesena vladina odluka, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija navodi da Odluka Vlade Republike Hrvatske od 5. siječnja 2007. godine ne sadrži nikakve zemljopisne karte

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija podsjeća da je Odlukom Vlade Republike Hrvatske o izmjeni Odluke o davanju koncesije za istraživanje nafte i plina u istražnom prostoru Sjeverni Jadran od 5. siječnja 2007. godine, samo produženo odobrenje za istraživanje nafte i plina u istražnom prostoru Sjeverni Jadran, na području koje je definirano odlukama Vlade Republike Hrvatske iz 2001. i 2002. godine, te naglašava kako Republika Slovenija tada nije prosvjedovala na Odluku Vlade Republike Hrvatske iz 2002. godine. Sjeverni dio istraživačkog područja u ovoj je Odluci određen opisno i slijedi granicu epikontinentskog pojasa i teritorijalnog mora Republike Hrvatske do točke A, koja je označena kao „sjecište s državnom granicom Republike Slovenije i obalne linije“ te ni na koji način ne prejudicira konačno rješenje pitanja razgraničenja na moru između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Tematski prilog ''Dela'' u svojim osnovama potpuno pogrešno prezentira činjenice, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija podsjeća da je u svojoj noti od 29. siječnja 2007. godine naglasilo da ''slovenska javnost ima pravo na točnu, objektivnu i utemeljenu istinu o pravnom stanju graničnih pitanja sa susjedima, uključujući i pravno utemeljen i ne-politiziran pristup pitanju razgraničenja na moru sa Republikom Slovenijom''.

Što se samog razgraničenja tiče, Republika Hrvatska zastupa stajalište o potrebi razgraničenja u Savudrijskoj vali u skladu s člankom 15. Konvencije UN o pravu mora, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ponovno naglašava kako medijsko podizanje napetosti nije u interesu stvaranja potrebnog ozračja za jačanje međusobnog povjerenja, te profesionalni i stručni rad koji su potrebni u vođenju daljnjih razgovora o rješavanju graničnog pitanja.



Priopćenja