Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Hido Biščević primio je veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Johna Ramsdena

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je danas, 5. veljače 2007. godine, veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Johna Ramsdena.

Državni tajnik Biščević i veleposlanik Ramsden razgovarali su o situaciji u jugoistočnoj Europi, posebice o prijedlogu za statusno rješenje Kosova koje je nedavno iznio Posebni izaslanik Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Kosovo Martti Ahtisaari.

U svezi s tim prijedlogom, državni tajnik Biščević istaknuo je da Republika Hrvatska ocjenjuje kako je Ahtisaarijev tim sveobuhvatnim i dalekosežnim prijedlogom nastojao premostiti velike razlike u pristupu i očekivanjima dviju strana. Hrvatska je, naglasio je državni tajnik Biščević, podupirala Ahtisaarijeva nastojanja, istodobno održavajući aktivan izravan dijalog s Beogradom, kao i kosovskim vodstvom.

Naglasio je potrebu da Beograd i Priština u nastavku procesa konstruktivno pristupe razradi konkretnih rješenja koja će voditi računa o punoj zaštiti ljudskih i manjinskih prava, funkcioniranju decentralizirane administracije i drugim važnim pitanjima.

Također, istaknuo je važnost utjecaja predloženog procesa na regionalnu stabilnost i naglasio da Republika Hrvatska, posebice s obzirom na svoju ulogu predsjedavajuće Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, u tom smislu očekuje dosljedni angažman međunarodne zajednice u očuvanju i provedbi temeljnih načela Kontaktne skupine.



Priopćenja