Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U svezi s notom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova kojom slovenska strana prosvjeduje protiv odluke Vlade Republike Hrvatske od 5. siječnja 2007. godine

U svezi s notom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova kojom slovenska strana prosvjeduje protiv odluke Vlade Republike Hrvatske od 5. siječnja 2007. godine o produžavanju koncesije INA-i za istraživanje nafte i plina u Sjevernom Jadranu, neutemeljeno ocjenjujući da time Hrvatska jednostrano poseže za Jadranskim morem koje još nisu podijelili slijednici bivše SFRJ, među kojima i Slovenija, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uputilo je danas slovenskoj strani notu kojom najoštrije osuđuje postupak slovenske strane, te u cijelosti i potpuno odbacuju navode iz slovenske note

Notom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske ističe se kako je riječ o Odluci donesenoj prema zakonodavnom postupku i zakonima Republike Hrvatske, koja se tiče isključivo državnoga područja Republike Hrvatske i područja nad kojim Republika Hrvatska ima suverena prava i jurisdikciju. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske posebno oštro prosvjeduje zbog pokušaja slovenske strane da, izravnije nego dosad, iskaže otvorenu i jasnu namjeru prisvajanja državnog područja Republike Hrvatske, odnosno područja nad kojim Republika Hrvatska ima suverena prava i jurisdikciju.

U spomenutoj noti osobito oštro se ukazuje na činjenicu kako Odluka koja se tiče koncesije za istraživanje u Sjevernom Jadranu nije prejudicirala liniju razgraničenja između dvije zemlje, te da Republika Hrvatska nije postupila protivno Zajedničkoj izjavi o izbjegavanju incidenata od 10. lipnja 2005. godine. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske stoga najodlučnije prosvjeduje i odbacuje međunarodnopravno neprihvatljivo tumačenje o postojanju tzv. neraspodijeljenog Jadranskog mora. More nije i ne može biti predmet sukcesije, navodi se u noti, jer ono pripada kopnu i zavisno je o kopnu koje je u postupku sukcesije pripalo Republici Hrvatskoj kao jednoj od država slijednica.

Ovakvi postupci dovode u pitanje ukupnu vjerodostojnost slovenske strane zbog samovoljnog i otvorenog zanemarivanja i kršenja temeljnih načela međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, navodi se u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske posebno naglašava da je i u ovom slučaju riječ o zaoštravanju koje nije i ne može biti u interesu ni same Slovenije, niti slovenske javnosti, koja ima pravo na točnu, objektivnu i utemeljenu istinu o pravnom stanju graničnih pitanja sa susjedima, uključujući i pravno utemeljen i nepolitiziran pristup pitanju razgraničenja na moru s Republikom Hrvatskom.

Također se upozorava na neprihvatljivu politiku slovenske strane koja odbija pristupiti međunarodnom pravosudnom tijelu radi rješenja pitanja vezanih uz granicu na moru na dobrovoljnoj i unaprijed obvezujućoj osnovi, a istodobno zaoštrava svoje političko stajalište u sve jasnijem otklonu od međunarodnog prava i sve otvorenijim pretenzijama spram teritorija Republike Hrvatske.

U svome odgovoru, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske naglašava kako je takva politika neprihvatljiva i štetna i sa stajališta sigurnosti i stabilnosti na jugoistoku Europe gdje upravo dosljedno poštivanje međunarodnog prava u pitanju granica predstavlja najosjetljivije i najvažnije načelo trajnog mira. U takvim okolnostima Republika Hrvatska će ustrajati da nadležna tijela međunarodne institucije, prije svega nadležna tijela Ujedinjenih naroda i Europske unije, kao i drugih međunarodnih čimbenika, izvijesti o ovakvoj politici pokušaja teritorijalnog posezanja, ističe se u noti.



Priopćenja