Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike na čelu s predsjednikom odbora Janom Hamačekom

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je u četvrtak, 25. siječnja 2007. godine, izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike na čelu s predsjednikom odbora Janom Hamačekom

Državni tajnik Biščević je istaknuo odlične odnose dviju država, bez otvorenih pitanja, te zahvalio na kontinuiranoj češkoj potpori hrvatskom putu u euroatlantske integracije. Upoznao je sugovornike s ostalim prioritetima hrvatske vanjske politike, u prvom redu iniciranjem intenzivnije političke i gospodarske suradnje u jugoistočnoj Europi kroz aktivnosti u svezi Ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Tijekom razgovora državni je tajnik Biščević istakao interes Republike Hrvatske za daljnju demokratsku stabilizaciju regije, uključujući i neposredno značenje formiranja vlade demokratskog, proeuropskog bloka u Srbiji, te nastavka konstruktivnog pristupanja pitanju određivanju statusa Kosova. Posebno je bilo riječi o potrebi daljeg institucionalnog učvršćivanja Bosne i Hercegovine i njenog uključivanja u euroatlantske integracije.

Predsjednik parlamentarnog odbora Hamaček naglasio je da je Češka Republika već započela s pripremama za predsjedanje Europskom unijom koje će preuzeti u prvoj polovici 2009. godine, zajedno u grupi s Francuskom Republikom i Kraljevinom Švedskom od sredine 2008. do kraja 2009. godine, te da će pristupanje Republike Hrvatske u punopravno članstvo i daljnje proširenje Europske unije biti jedan od prioriteta njezinog predsjedanja.



Priopćenja