Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je u utorak, 23. siječnja 2007. godine, u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Brazil Harolda Valladaoa.

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je u utorak, 23. siječnja 2007. godine, u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Brazil Harolda Valladaoa

U susretu s brazilskim veleposlanikom Valladaom državni tajnik Biščević istaknuo je da usporedno s naporima koji se ulažu na putu postizanja dva glavna strateška cilja, pristupanja Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, Republika Hrvatska nastoji intenzivirati svoju suradnju i bilateralno sa zemljama izvan EU i NATO-a. Naglasio je da je Brazil svakako među tim zemljama, te će se u nadolazećem razdoblju djelovati u pravcu jačanja parlamentarne suradnje, gospodarske razmjene, povećanja izvoza hrvatskih proizvoda u Brazil. Također, ponudio je razmatranje mogućnosti sudjelovanja Brazila na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu kao i mogućnost većeg korištenja Luke Rijeka za brodski i kontejnerski promet.

Veleposlanik Valladao je tom prilikom istaknuo da Savezna Republika Brazil podupire Republiku Hrvatsku na njenom putu u Europsku uniju i NATO savez te njeno jače angažiranje u Ujedinjenim narodima isticanjem kandidature za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za mandat 2008. – 2009. godine. Savezna Republika Brazil posebno je zainteresirana za produbljivanje gospodarske suradnje s Republikom Hrvatskom, uz ostalo i u turizmu.



Priopćenja