Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na prvom sastanku Zajedničkog odbora za provedbu Sporazuma o suradnji između Republike Makedonije i Republike Hrvatske u okviru približavanja i pristupanja Europskoj uniji

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, koja s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Makedoniji, sudjelovala je u srijedu, 24. siječnja 2007. godine, na prvom sastanku Zajedničkog odbora za provedbu Sporazuma o suradnji između Republike Makedonije i Republike Hrvatske u okviru približavanja i pristupanja Europskoj uniji

Prvi sastanak Zajedničkog odbora predstavlja korak naprijed u odnosima Republike Hrvatske i Republike Makedonije, ocijenila je ministrica Grabar-Kitarović, kako u pogledu bolje koordinacije suradnje pojedinih resornih ministarstava tako i u pogledu procesa približavanja i pristupanja Europskoj uniji. Suradnja između Hrvatske i Makedonije na mnogim se područjima vrlo dobro razvija, istaknula je ministrica. Ovom prilikom dvije su strane razmijenile mišljenja o razvoju političke situacije u regiji i o suradnji u okviru regionalnih inicijativa. Posebno se razgovaralo o pitanju regionalnog vlasništva nad suradnjom u jugoistočnoj Europi u čemu SEECP – Proces suradnje u jugoistočnoj Europi, kojim Hrvatska trenutno predsjeda, ima ključnu ulogu, naglasila je ministrica.

Naglasak sastanka bio je i na procesu europskih integracija, gdje su razmijenjena iskustva o pristupanju Europskoj uniji, pripremama za vođenje pregovora te korištenju instrumenata pretpristupne pomoći.

Ministrica Grabar-Kitarović i ministar vanjskih poslova Republike Makedonije Antonio Milošoski uputili su zajedničko pismo zahvale ministrima vanjskih poslova mediteranskih zemalja, zemalja EFTA-e i Turskoj za pruženu potporu u vezi uključenja Hrvatske i Makedonije u Pan-Euro-Med sustav dijagonalne kumulacije podrijetla na 6. sastanku Pan-Euro-Mediteranske radne skupine održanog u Bruxellesu 15. i 16. studenog 2006. kao i za potporu na predstojećim sastancima.

Sudjelovanje Pierrea Mirela, direktora u Glavnoj upravi za proširenje u Europskoj komisiji, dodatno je potvrdilo važnost današnjeg susreta.



Priopćenja