Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović tijekom službenog posjeta Republici Makedoniji susrela se u Skopju s predsjednikom Vlade Republike Makedonije Nikolom Gruevskim

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović tijekom službenog posjeta Republici Makedoniji susrela se u utorak, 23. siječnja 2007. godine, u Skopju s predsjednikom Vlade Republike Makedonije Nikolom Gruevskim

Sugovornici su u razgovoru obostrano potvrdili visoku razinu međusobne suradnje bez otvorenih pitanja i potpore u prioritetnim pitanjima vanjskopolitičkih odnosa koji se između ostalog ogledaju i u dinamici razmjene bilateralnih susreta.

Dvije zemlje dijele jednake ciljeve u pogledu euroatlantskih integracija, s prioritetima pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu, zagovarajući načelo individualnog pristupa sukladno vlastitim postignućima i ostvarenju nužnih reformi kao pripreme za članstvo.

U razgovoru je obostrano izražena želja za nastavkom suradnje u procesu pristupanja Europskoj uniji koja se temelji na Sporazumu o suradnji Republike Hrvatske i Republike Makedonije u okviru približavanja i pristupanja EU. U tom pogledu sugovornici su se osvrnuli na suradnju u okviru Američko-jadranske povelje i izrazili želju za nastavkom uspješne suradnje na tom području s ciljem stvaranja uvjeta za punopravno članstvo u NATO savezu.

Ministrica Grabar-Kitarović i predsjednik makedonske vlade Gruevski u duhu otvorenih razgovora razmijenili su stavove oko najaktualnijih pitanja u području jugoistočne Europe, pri čemu se ministrica Grabar-Kitarović osobito osvrnula na trenutno hrvatsko predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kao važnim okvirom za političku suradnju, promicanje europske orijentacije i perspektive jugoistočne Europe te za osnaženje institucionalnih odnosa sa Europskom unijom.

Tijekom razgovora hrvatska i makedonska strana izrazile su želju za intenziviranjem gospodarske suradnje između dvije zemlje. Također se dio razgovora odnosio na položaj Hrvata u Republici Makedoniji kojom prilikom je ministrica Grabar-Kitarović izvijestila sugovornika o pokretanju postupka za sklapanje bilateralnog Sporazuma o zaštiti prava hrvatske i makedonske manjine.



Priopćenja