Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predsjednik RH Stjepan Mesić održao je predavanje na temu

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić održao je u četvrtak, 18. siječnja 2007. godine, predavanje na temu "Pozicioniranje Republike Hrvatske u međunarodnim odnosima i hrvatska državna politika" polaznicima X. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Predsjednik RH Stjepan Mesić održao je predavanje polaznicima X. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija

Govoreći o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji predsjednik Mesić kazao je kako pregovori o pristupanju teku zadovoljavajućim tempom i dinamikom, pri čemu je bitno građane Hrvatske informirati o tome što konkretno za svaki segment društva znači članstvo u Europskoj uniji. U tom pogledu predsjednik je Mesić kazao kako je i o Sjevernoatlantskom savezu (NATO) potrebna široka javna rasprava i informiranje kako bi se razjasnile kontroverze koje vladaju oko predodžbi NATO saveza u javnosti.

Predsjednik Mesić je napomenuo kako konstanta u vanjskoj politici Republike Hrvatske mora ostati puna potpora organizaciji Ujedinjenih naroda, uz nužne reforme koje ta svjetska organizacija i njezina tijela moraju proći kako bi odražavali sliku suvremenih okolnosti u svijetu i globalnih tokova. Napomenuo je kako je najveći globalni problem međunarodni terorizam te potrebu da se uklone uzroci koji do njega dovode.

U svom je govoru predsjednik Mesić stavio naglasak i na gospodarski aspekt hrvatske vanjske politike kao jednoj od prioritetnih komponenti u odnosima s drugim državama, kako sa susjednim zemljama, tako i na globalnoj razini sa zemljama u kojima Hrvatska može ostvariti svoje gospodarske interese.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ovim je predavanjem po peti puta za redom gostovao kao govornik na Jednogodišnjem diplomatskom studiju Diplomatske akademije.



Priopćenja