Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala je u svojstvu glavnog govornika, na panelu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u petak, 19. siječnja 2007. godine, u svojstvu glavnog govornika, na panelu "Afganistan: naš zajednički izazov" na planskom simpoziju Partnerstva za mir (PFP) "Učinkovita partnerstva", koji se u organizaciji Sjevernoatlantskog saveza (NATO) održava u Oberammergau u Bavarskoj, u Saveznoj Republici Njemačkoj

U svom je obraćanju ministrica Grabar-Kitarović napomenula kako je međunarodna zajednica ujedinjena u zajedničkim naporima oko uspostave institucija, demokracije, stabilnosti i mira u Afganistanu. Uspostava sigurnosti, vladavine prava, rekonstrukcija i razvoj međusobno su povezani i o jednakom ostvarenju svakog od tih ciljeva ovisi sveukupan napredak.

Ministrica Grabar-Kitarović, govoreći temeljem hrvatskih iskustava iz vlastite povijesti, sudjelovanja RH u Partnerstvu za mir i zemlje koja ja na putu u punopravno članstvo u NATO savezu, te s iskustvom sudjelovanja u Afganistanu od 2002. godine, istaknula je kako je u pogledu stabilizacije Afganistana nužno intenzivirati jačanje administrativnih kapaciteta državnih institucija u području obrane, vladavine prava i provedbe zakona. U tom smislu, naglasila je, potrebno je uvećati pomoć međunarodne zajednice afganistanskoj Vladi kako bi postepeno samostalno preuzela nadležnost u svim područjima, osobito u uspostavi sigurnosti i borbi protiv narko-trgovine i korupcije. Od strane međunarodne zajednice potrebno je dodatno povećanje broja sigurnosne komponente za provedbu stabilizacijskih aktivnosti, osigurati dodatne izvore donacija te uvećati potporu razvoju održivog gospodarstva Afganistana. Nužno je unaprijediti koordinaciju između međunarodnih čimbenika, kao i između međunarodne zajednice i Afganistana i poduzeti dodatne napore u uključivanju ključnih susjednih država u uspostavu stabilnosti, kao i intenzivirati bilateralnu i multilateralnu suradnju s Afganistanom, naglasila je ministrica Grabar-Kitarović.

NATO savez, zajedno sa svojim partnerima, igra važnu ulogu u Afganistanu kroz ISAF misiju pod mandatom Ujedinjenih naroda koju vodi od 2003. godine, kazala je ministrica Grabar-Kitarović. Republika Hrvatska je ponosna da može pridonositi ISAF misiji kroz sudjelovanje civilne i vojne komponente. Uz to želeći pružiti potporu Afganistanu u razvoju upravljačkih kapaciteta, Republika Hrvatska pozvala je dvojicu afganistanskih diplomata na školovanje na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, također u prosincu prošle godine organiziran je studijski posjet Republici Hrvatskoj predstavnica afganistanskog Ministarstva za ženska pitanja, dodala je ministrica Grabar-Kitarović.

Planski simpozij Partnerstva za mir koji se održava 18. i 19. siječnja 2007. godine u Oberammergau najveći je do sada i okupio je sudionike iz 57 zemalja uključujući predstavnike Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda.

Ministrica Grabar-Kitarović tijekom sudjelovanja na Planskom simpoziju Partnerstva za mir susrela se s zapovjednicima NATO-ve škole u Oberammergau.

Video interview sa ministricom vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Grabar-Kitarović



Priopćenja