Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVPEI-a u svezi s napisima objavljenim u dijelu današnjeg tiska o navodnom ilegalnom zapošljavanju stranih radnika

U svezi s napisima objavljenim u dijelu današnjeg tiska o navodnom ilegalnom zapošljavanju stranih radnika na izvođenju građevinskih i drugih radova koji se aktualno obavljaju na zgradi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Republike Hrvatske, MVPEI priopćuje slijedeće:

U svezi s napisima objavljenim u dijelu današnjeg tiska o navodnom ilegalnom zapošljavanju stranih radnika na izvođenju građevinskih i drugih radova koji se aktualno obavljaju na zgradi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Republike Hrvatske, MVPEI priopćuje slijedeće:

Temeljem javnog natječaja raspisanog u svibnju 2005. godine za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji bloka Đorđićeva 4 - Petrinjska 18 - Trg N.Š. Zrinskog 7-8, kao ekonomski najpovoljniji ponuditelj u redovnoj je zakonskoj proceduri odabrana tvrtka Coning d.o.o. iz Varaždina i Zagorje Tehnobeton d.d. iz Varaždina s kojom je potom sklopljen ugovor o izvođenju radova.

Tvrtka Coning d.o.o., kao izvoditelj radova, je za podizvoditelje dijela radova, među ostalim, angažirala i tvrtku Teh-gradnja d.o.o. iz Zagreba, koja je po napisima objavljenim u medijima za radove navodno koristila neprijavljene radnike.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) ističe kako je zapošljavanje i radno-pravni status radnika na gradilištu isključiva odgovornost izvoditelja radova, odnosno podizvoditelja te napominje kako MVPEI u ovom projektu postupa u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, zakonima i propisima o gradnji te o sigurnosno-obavještajnoj odnosno fizičko-tehničkoj zaštiti. MVPEI posebno želi istaknuti činjenicu kako su u više navrata odgovarajuća inspekcijska tijela Republike Hrvatske obavila nenajavljeni nadzor nad izvođenjem radova, uključivo i kontrolu građevinskih knjiga i evidencije zaposlenih radnika, te niti u jednom slučaju nisu ustanovljene ikakve nepravilnosti ili nepoštivanje propisa.

Na popisu radnika kojem je MVPEI-u dostavio izvoditelj radova Coning koji je sklopio ugovor s podizvoditeljem Teh-gradnjom, nema osoba nad kojima MUP provodi obradu.

MVPEI je u stalnoj komunikaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP), a MUP je, prema saznanjima, pokrenuo istražne i druge radnje u cilju utvrđivanja činjenica, te će u slučaju utvrđivanja nepravilnosti Državni inspektorat i druge službe poduzeti odgovarajuće mjere protiv odgovornih fizičkih i pravnih osoba.

Neposredno po objavljivanju napisa o ilegalnom angažiranju radnika, MVPEI je i sa svoje strane zatražio hitnu provjeru i pismeno očitovanje tvrtke Con-ing d.o.o. kao izvoditelja radova s kojim je MVPEI potpisao ugovor, o tvrdnjama iznijetim u medijima.

MVPEI posebno ističe činjenicu da se radovi obavljaju na dijelu objekta koji je u potpunosti fizički odvojen od zaštićenog dijela zgrade Ministarstva. Naime, prostor je u sigurnosnom smislu podijeljen u zaštićeni dio (aktivni) koji obuhvaća radne prostore i sve komunikacijske instalacije, te drugi dio - gradilište na kojem se u ovoj fazi odvijaju grubi građevinski radovi i osiguranje građevinskih jama. U zaštićeni dio zgrade nije moguć pristup s gradilišta, te pristup osoba bez odgovarajućeg sigurnosnog nadzora i provjere nadležne uprave MVPEI-a. Sukladno fazama gradnje, odgovarajuća će protuobavještajna zaštita biti provedena od strane za to nadležnih tijela RH, u skladu sa zakonima.

Ukoliko se potvrde indicije o radu neovlaštenih osoba na gradilištu, MVPEI će tražiti odgovornost Coning-a i poduzimanje zakonskih mjera.



Priopćenja