Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVPEI sa žaljenjem je primilo vijest da je vlada Islamska Republike Iran organizirala konferenciju u Teheranu s ciljem preispitivanja „realiteta i razmjera događanja oko holokausta“

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske sa žaljenjem je primilo vijest da je vlada Islamska Republike Iran organizirala konferenciju u Teheranu, 11. i 12. prosinca 2006. godine, s ciljem preispitivanja „realiteta i razmjera događanja oko holokausta“

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske sa žaljenjem je primilo vijest da je vlada Islamska Republike Iran organizirala konferenciju u Teheranu, 11. i 12. prosinca 2006. godine, s ciljem preispitivanja „realiteta i razmjera događanja oko holokausta“.

Republika Hrvatska osuđuje održavanje konferencije, kao i svaki pokušaj poricanja i relativiziranja tragedije holokausta, a napose neprimjerene prateće izjave i manifestacije koje predstavljaju uvredu žrtvama i njihovim potomcima. Kao zemlja koja je proživjela strahote II. svjetskog rata i kao žrtva nedavne agresije, Republika Hrvatska drži neprihvatljivim izjave koje dovode u pitanje ili poriču pravo pojedinih država ili naroda na postojanje, kao i izjava koje negiraju povijesne činjenice i stajališta međunarodne zajednice o holokaustu.

Republika Hrvatska kao članica Međunarodnog Task Forcea za obrazovanje, sjećanje i istraživanje o holokaustu u cijelosti se pridružuje osudama konferencije od strane međunarodne zajednice.



Priopćenja