Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralne sastanke na marginama 14. Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralne sastanke na marginama 14. Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), s državnim podtajnikom za politička pitanja Sjedinjenih Američkih Država Nicholasom Burnsom, ministrom vanjskih poslova Republike Gruzije, Gelom Bezhuashvilijem i visokim političkim savjetnikom ministra vanjskih poslova Islamske Republike Afganistana, Davoodom Moradianom, u Bruxellesu, Kraljevini Belgiji, dana 4. prosinca 2006. godine

Ministrica Grabar-Kitarović je u razgovoru s državnim podtajnikom Burnsom pozdravila Završnu deklaraciju iz Rige kojom su šefovi država i vlada Sjevernoatlantskog saveza (NATO-a) istaknuli značajan napredak Republike Hrvatske, te joj odredili jasan vremenski okvir za pristupanje. Kazala je kako je Vlada Republike Hrvatske usvojila posebnu Izjavu kojom pozdravlja Deklaraciju NATO-a u pogledu novih zadaća i uloge Saveza, koje su predstavljene na summitu, a među njima i najavu da je NATO spreman na proširenje u proljeće 2008. godine.

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je državnog podtajnika Burnsa s nedavnim osnivanjem, te djelatnostima Državnog odbora za članstvo Hrvatske u NATO-u, na čelu s trima predsjednicima: predsjednikom Republike, Stjepanom Mesićem, predsjednikom Hrvatskog sabora, Vladimirom Šeksom i predsjednikom Vlade, dr. sc. Ivom Sanaderom, te pojasnila kako je, uz koordinirano djelovanje nadležnih državnih institucija, kroz komunikacijsku strategiju, te uz već postignut konsenzus svih političkih stranaka o strateškim ciljevima, formiranje ovog Državnog odbora još jednom potvrdilo čvrstu opredijeljenost Republike Hrvatske za postizanjem punopravnog članstva, kako u Europskoj uniji, tako i u Sjevernoatlantskom savezu (NATO-u). Istaknula je značajan napor koji Republika Hrvatska čini u aktivnostima usmjerenima članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, te kazala kako komunikacija s javnošću ostaje visoko među prioritetima Vlade Republike Hrvatske. Predstavila je angažman Vlade Republike Hrvatske fokusiran na što bolje informiranje građana o članstvu u Savezu i izrazila uvjerenje u još plodonosniji rad u sklopu planiranja implementacije komunikacijske strategije, informiranja hrvatske javnosti i pojašnjavanje prednosti NATO članstva, sada i putem Državnog odbora za članstvo Hrvatske u NATO-u. Tijekom sastanka posebno je naglašena pozicija i važnost djelovanja Republike Hrvatske u regiji, slijedom činjenice da Republika Hrvatska predvodi u reformama, a svoja iskustva može i želi prenijeti ostalim zemljama.

Pri susretu s ministrom vanjskih poslova Republike Gruzije Bezhuashvilijem potvrđeni su dobri bilateralni odnosi i suradnja između dviju zemalja, a posebno na planu euroatlantskih integracija. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako je Republika Hrvatska spremna prenositi Republici Gruziji svoja iskustava iz procesa pristupanja Europskoj uniji, kao i svih reformskih procesa u cilju prilagođavanja standardima Europske unije i Sjevernoatlantskom savezu. Dogovoren je nastavak konzultacija, te razmjena posjeta predstavnika ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja. Ministri su razgovarali i o stanju u kavkaskoj regiji.

Tijekom sastanka s afganistanskim visokim političkim savjetnikom Moradianom, teme razgovora bile su usmjerene na stanje u Afganistanu i vojni doprinos Republike Hrvatske mirovnoj misiji koju Sjevernoatlantski savez provodi u Afganistanu pod mandatom Ujedinjenih naroda. Također su se osvrnuli na suradnju među zemljama u kontekstu trenutnog školovanja jednog afganistanskog diplomata na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, a posebno na suradnju na planu potpore razvoju građanskog društva u Afganistanu, prava žena i brige o djeci, obrazovanja, potporu ekonomskom razvoju, te humanitarni rad.



Priopćenja