Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala je na susretu 14. Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na susretu 14. Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), godišnjem sastanku na razini ministara vanjskih poslova zemalja članica OESS-a, dana 4. i 5. prosinca 2006. godine u Bruxellesu, Kraljevini Belgiji, pod belgijskim predsjedanjem. U okviru plenarnog zasjedanja 14. Ministarskog vijeća OESS-a, u ponedjeljak, 4. prosinca 2006. godine, ministrica Grabar-Kitarović održala je govor

Uvodnim riječima u govoru, ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako Vlada Republike Hrvatske brine da su temeljne vrijednosti, načela i standardi OESS-a reflektirani ne samo u hrvatskom zakonodavstvu i politici, već i svakodnevnom životu svih koji Republiku Hrvatsku smatraju domom. Iskazala je uvjerenje kako trajni mir i sigurnost moraju počivati na poštivanju ljudskih prava, temeljnih sloboda i vladavine prava, demokracije i ekonomskog razvoja. Istaknula je da Republika Hrvatska, kao multietnička i multikulturalna zemlja, aktivno podupire sve aktivnosti OESS-a vezane za toleranciju i nediskriminaciju, te je u tom kontekstu ministrica Grabar-Kitarović spomenula drugi implementacijski sastanak OESS-a o toleranciji, održan u listopadu ove godine u Dubrovniku kojem je Republika Hrvatska bila domaćin. Dotaknuvši temu trgovine ljudima, ministrica Grabar-Kitarović kazala je da je Republika Hrvatska razvila trajne nacionalne mehanizme za sprečavanje trgovine ljudima, kao i da je Hrvatska intenzivira međunarodnu suradnju mnogim inicijativama u tom području.

Govoreći o regionalnoj suradnji koja je visoko među prioritetima hrvatske vanjske politike, ministrica Grabar-Kitarović kazala je da, unutar okvira mehanizama i aktivnosti OESS-a, te drugih regionalnih i subregionalnih organizacija i inicijativa, Republika Hrvatska aktivno surađuje sa zemljama u regiji na područjima vezanima za sprečavanje organiziranog kriminala i korupcije, te razvoja infrastrukture, energetskih sustava, ekonomskog razvoja i slobodne trgovine. U tom smislu izrazila je nadu u još čvršći doprinos Republike Hrvatske razvoju regionalne suradnje kroz trenutno hrvatsko predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i presjedanje Kvadrilateralom. Napomenula je kako je Republika Hrvatska posljednjih godina dokazala svoj angažman u suradnji sa susjednim zemljama i u segmentu povratka izbjeglica i međudržavne pravosudne suradnje u području ratnih zločina. Ministrica Grabar-Kitarović istakla je dobru suradnju s Misijom OESS-a u Republici Hrvatskoj, predvođenu veleposlanikom Jorgeom Fuentesom Monzonis-Vilallongom, posebice kroz provedbu Platforme kojom Vlada Republike Hrvatske surađuje na rješavanju svih preostalih zadataka Misije.

Zahvalivši predstavnicima Kraljevine Belgije i belgijskom ministru vanjskih poslova Karelu de Guchtu na angažmanu tijekom predsjedavanja OESS-om, ministrica Grabar-Kitarović ujedno je i čestitala Kraljevini Španjolskoj na skorašnjem preuzimanju predsjedavanja u 2007. godini.



Priopćenja