Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Pejčinović Burić sudjelovala je na 12. Europskom forumu u Berlinu u organizaciji Zaklade BMW Herbert Quandt

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na 12. Europskom forumu u Berlinu u organizaciji Zaklade BMW Herbert Quandt, 1. i 2. prosinca 2006. godine. Ovogodišnji Forum bio je posvećen odgovornosti Europe u svijetu i očekivanjima različitih susjednih regija

Državna tajnica Pejčinović Burić izlagala je na panelu pod nazivom Europska unija kao globalni politički čimbenik s posebnim osvrtom na jugoistočnu Europu, a tema govora bila je Europska unija kao čimbenik transformacija u Europi – obveze prema jugoistočnoj Europi. U svom se obraćanju državna tajnica osvrnula na proces europskih integracija u jugoistočnoj Europi kao okvir i čimbenik motivacije za oblikovanje unutarnjih politika država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja. Zemlje jugoistočne Europe u različitim su fazama procesa približavanja koji se temelji na individualnim postignućima svake države, kazala je državna tajnica, dodajući kako je Republika Hrvatska prepoznata na međunarodnoj razini kao predvodnik ne samo u procesu pristupanja euroatlantskoj zajednici, nego i aktivnostima usmjerenima na razvoj suradnje u regiji, rješavanju preostalih otvorenih bilateralnih pitanja, te u pomoći drugim državama u području euroatlantskih integracija.

Državna tajnica Pejčinović Burić kazala je kako Republika Hrvatska raspravu unutar Europske unije o reformi institucionalnog okvira smatra nužnom, te da Republika Hrvatska želi pristupiti dinamičnoj i dobro funkcionirajućoj Uniji. Europska unija neće biti potpuna bez svih država jugoistočne Europe kao njezinih članica.

Na panelu su uz državnu tajnicu Pejčinović Burić govorili Martti Ahtisaari, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za pitanje budućeg statusa Kosova, i Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu.

Europski forum u Berlinu je paneuropska konferencija koja se odvija u formi okruglog stola na kojem visoki predstavnici iz svijeta politike, akademske zajednice, gospodarstva i medija razgovaraju o aktualnim ekonomskim i političkim pitanjima.



Priopćenja