Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala je na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (Inicijativa A3), u Bruxellesu, Kraljevini Belgiji

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je danas, 3. prosinca 2006. godine, na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (Inicijativa A 3), u Bruxellesu, Kraljevini Belgiji

Tijekom ministarskog Partnerske komisije Američko-jadranske povelje ministrica Grabar-Kitarović uvodno je pozdravila Završnu deklaraciju iz Rige kojom su šefovi država i vlada Sjevernoatlantskog saveza (NATO-a) istaknuli značajan napredak Republike Hrvatske, te joj odredili jasan vremenski okvir za pristupanje. Kazala je kako je Vlada Republike Hrvatske usvojila posebnu Izjavu kojom pozdravlja Deklaraciju NATO-a u pogledu novih zadaća i uloge Saveza, koje su predstavljene na summitu a među njima i najavu da je NATO spreman na proširenje u proljeće 2008. godine.

Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako komunikacija s javnošću ostaje visoko među prioritetima Vlade Republike Hrvatske te je predstavila napore koje Hrvatska čini s ciljem informiranja građana o članstvu u Savezu. Kazala je kako će Vlada Republike Hrvatske nastaviti raditi, zajedno s predsjednicima države i Sabora, u sklopu Državnog odbora za NATO te će idući tjedan raspraviti komunikacijsku strategiju prema hrvatskim građanima, u cilju njihova upoznavanja sa svim prednostima koje nosi članstvo u NATO-u. Ministrica Grabar-Kitarović ponovila je značaj članstva Republike Hrvatske u NATO savezu, savezu suverenih država koji omogućava ne samo veću sigurnost za Republiku Hrvatsku, nego i gospodarsku stabilnost te time i povoljniju ulagačku klimu i perspektive u području turizma.

Nakon formalnog sastanka Partnerske komisije Američko-jadranske povelje održan je prošireni sastanak s ministrima vanjskih poslova i visokim dužnosnicima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se o nedavno održanom summitu i porukama iz Rige koje su poticaj svim zemljama za ispunjavanje reformi i preuzetih obveza. Ministrica Grabar-Kitarović je ujedno naglasila kako je Republika Hrvatska odlučna nastaviti dobru suradnju kao i izmjenu iskustva sa zemljama potpisnicama Američko-jadranske povelje 1.

Na marginama ministarskog sastanka Partnerske komisije Američko-jadranske povelje, održan je bilateralni sastanak ministrice Kolinde Grabar-Kitarović i pomoćnika američke državne tajnice Dana Frieda.


1 Američko-jadransku povelju potpisali su u Tirani, Republici Albaniji, 2. svibnja 2003. godine, ministri vanjskih poslova Republike Hrvatske, Republike Albanije i Republike Makedonije, uz supotpis državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država, Colina Powella. Sjedinjene Američke Države, kao zemlja partner, pružaju potporu trima državama na njihovome putu u Sjevernoatlantski savez, a Povelja predviđa trilateralnu suradnju u ispunjavanju uvjeta za budući ulazak u članstvo Saveza. Američko-jadranska povelja odličan je okvir za suradnju triju zemalja s ciljem doprinosa stabilnosti, miru i prosperitetu u regiji.



Priopćenja