Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH održan je sastanak državnog tajnika za politička pitanja Hide Biščevića i državnog podtajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Talijanske Republike Famiana Crucianellija

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske 01. prosinca 2006. godine održan je sastanak državnog tajnika za politička pitanja Hide Biščevića i državnog podtajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Talijanske Republike Famiana Crucianellija

Uvodno je izraženo obostrano zadovoljstvo najavom poziva Republici Hrvatskoj za članstvo u NATO-u s upravo završenog sastanka Saveza na vrhu, čime se snaže temelji za daljnje razvijanje euroatlantskog potencijala ovog dijela Europe što je u interesu Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

Tijekom razgovora odnos Republike Hrvatske i Talijanske Republike okarakteriziran je kao odnos partnerskih zemalja okrenut zajedničkoj europskoj budućnosti i ostvarenju strateških ciljeva obiju država. Sa zadovoljstvom je konstatirano da je pitanje uzajamno ravnopravnog pristupa tržištu nekretnina riješeno na obostranu korist, te je potvrđena i namjera da se uskoro riješe i preostala pitanja.

U tom sklopu posebna pozornost tijekom razgovora posvećena je zaštiti Jadranskog mora i podmorja, te je dogovoreno da se ubrzaju konzultacije o mogućem održavanju konferencije svih zemalja jadranskog bazena o provedbi sporazuma i dogovora o ekološkoj zaštiti Jadrana. Dogovoreno je također da se, zajedno s Republikom Slovenijom, pristupi pripremama za osnivanje zajedničke Agencije za razvitak sjevernog Jadrana kao snažne europske gospodarske regije.

Dogovoreno je također da se, slijedom razgovora predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ive Sanadera i predsjednika Vlade Talijanske Republike Romana Prodija, pripremi cjelovit model povrata preostalog dijela duga Republike Hrvatske talijanskoj strani slijedom preostalih obveza iz Osimskih i Rimskih sporazuma, kako bi se zatvorilo i posljednje otvoreno pitanje iz prošlosti i odnosi usmjerili na zajedničke europske projekte u budućnosti.



Priopćenja