Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović, tijekom službenog posjeta Kanadi, boravi u Torontu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom službenog posjeta Kanadi, u četvrtak, 23. studenog 2006. godine, boravi u Torontu

Tijekom boravka u Torontu ministrica Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima Kanadsko-hrvatske gospodarske komore, jedne od najbrojnijih gospodarskih komora u Kanadi osnovane 1995. godine. Tom prilikom okupljene su bile i ostale udruge te župnici i poslovni, politički i drugi djelatnici u javnom životu koji pripadaju hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Torontu, najbrojnijoj zajednici Hrvata u Kanadi.

Razgovor je bio usredotočen na euroatlantske integracijske procese u koje je Republika Hrvatska uključena te na učinke tih procesa na gospodarstvo. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornike s reformama u području pravosuđa i državne uprave, te aktivnostima vezanim uz suzbijanje korupcije kojom prilikom se osvrnula na Nacionalni program suzbijanja korupcije. U pogledu mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku, s ciljem poticanja na ulaganje, ministrica Grabar-Kitarović predstavila je Hitro.hr i Hitrorez, projekte Vlade Republike Hrvatske koji imaju za cilj smanjenje administrativnih prepreka za gospodarstvenike.

Na Sveučilištu u Torontu ministrica Grabar-Kitarović održala je predavanje studentima Munk centra za međunarodne studije koji je specijaliziran za izučavanje o političkim i demokratskim tokovima u jugoistočnoj Europi. U svom se predavanju ministrica Grabar-Kitarović usredotočila na vanjsku politiku Republike Hrvatske, predstavljajući prioritete i tumačeći participaciju Republike Hrvatske u aktualnim globalnim procesima. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako je u petnaest godina samostalnosti Republika Hrvatska u međunarodnoj zajednici prepoznata kao čimbenik stabilnosti u jugoistočnoj Europi te priznata predvodnica, model i pozitivan primjer zemljama u jugoistočnoj Europi u napretku u euroatlantskim procesima i u aktivnostima usmjerenim na razvoj suradnje u regiji. Odgovarajući na upite studenata ministrica je također pojasnila bilateralne odnose sa susjednim državama u jugoistočnoj Europi. Interes je Republike Hrvatske, kazala je ministrica Grabar-Kitarović, da zemlje jugoistočne Europe imaju europsku perspektivu, temeljenu na individualnim postignućima, kao zalog stabilnosti i prosperiteta ovog dijela Europe.



Priopćenja