Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sastala se s ministrom vanjskih poslova Kanade MacKayom i ministrom za državljanstvo i useljeništvo Kanade Solbergom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom službenog posjeta Kanadi, u Ottawi, u utorak, 21. studenog 2006. godine, sastala se s ministrom vanjskih poslova Kanade Peterom Gordonom MacKayom i ministrom za državljanstvo i useljeništvo Kanade Monteom Solbergom

Ministrica Grabar-Kitarović i ministar Mackay razgovarali su o nizu pitanja, a ponajprije o bilateralnim odnosima između Republike Hrvatske i Kanade koje su oboje ocijenili produbljenima, te u usponu i osjetnog zamaha.

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministra MacKaya s napretkom koji je Republika Hrvatska postigla i reformama koje se provode, naglasivši kako budućnost jugoistočne Europe vidi u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, kao jamstvo sigurnosti i prosperiteta za taj dio Europe, temeljenu na individualnim postignućima svake pojedine zemlje. Ministar MacKay čestitao je na impresivnim hrvatskim uspjesima, te kazao kako Hrvatsku smatra liderom regije. Izrazio je snažnu potporu daljnjem napretku Hrvatske i naglasio kanadsku podršku daljnjim nastojanjima Republike Hrvatske u postizanju punopravnog članstva u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je ministru MacKayu na kontinuiranoj kanadskoj potpori i iskazala jednako zadovoljstvo suradnjom između Republike Hrvatske i Kanade unutar mirovnih misija Ujedinjenih naroda, a posebno ISAF u Afganistanu gdje obje zemlje imaju svoje kontingente. Kazala je kako je uvjerena u nastavak hrvatsko-kanadske suradnje u multilateralnim organizacijama. Ministrica Grabar-Kitarović napomenula je da prostor za produbljivanje suradnje između Republike Hrvatske i Kanade postoji na području izmjene iskustava na planu međunarodne sigurnosti, trgovinske i gospodarske suradnje i ulaganja, kulturne suradnje, te kazala kako postoji želja i potencijal za povećanjem broja kanadskih turista koji posjećuju Hrvatsku.

Ministri Grabar-Kitarović i MacKay osvrnuli su se i na nastavak političkog i tehničkog dijaloga ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja; suradnju u području brodogradnje; proces povratka izbjeglica; te vizni sustav. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako postoji stvarna želja za ostvarenjem pomaka u pitanju viznog sustava, za uvažavanjem položaja hrvatskih građana pri postupcima ispunjavanja brojnih viznih obrazaca i da se razmotri hrvatska pozicija, te ukazala na pozitivnu izmjenu okolnosti od uvođenja obrasca.

Ministrica Grabar-Kitarović je upoznala ministra za državljanstvo i useljeništvo Solberga s promjenama koje su u Republici Hrvatskoj učinjene zadnjih godina. Također je govorila o punoj suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu; sudjelovanju Republike Hrvatske u mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih naroda kao što je ISAF u Afganistanu; Hrvatskoj kao zemlji kandidatkinji za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te posljednjem izvješću Europske komisije koje Republiku Hrvatsku ocjenjuje demokratskom, stabilnom i razvijenom državom. Na planu viznog sustava, dogovoren je nastavak dijaloga, a ministrica Grabar-Kitarović napomenula je postojanje stvarne volje za koracima ka rješavanju tog pitanja. Predložen je posjet kanadskog izaslanstva Republici Hrvatskoj na tehničkoj razini kako bi se dobio što bolji uvid u stanje i klimu koja vlada u Hrvatskoj.



Priopćenja