Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima Hrvata u Kanadi

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom službenog posjeta Kanadi, susrela se s predstavnicima Hrvata u Kanadi u subotu, 18. studenog 2006. godine, u Montrealu te u nedjelju, 19. studenog 2006. godine, u Vancouveru

U subotu, 18. studenog 2006. godine, u Montrealu ministrica Grabar-Kitarović posjetila je hrvatsku župu i tom se prilikom susrela s fra Jozom Grubišićem i predsjednikom Hrvatsko-kanadskog kongresa za Quebec Domagojem Kljajom. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornike s aktualnostima u ostvarenju prioriteta vanjske politike Republike Hrvatske - pristupanju Europskoj uniji i NATO savezu. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako su iseljeni Hrvati most između dvije zemlje i važna poveznica u bilateralnim odnosima, podsjećajući na brigu koju Vlada Republike Hrvatske posvećuje hrvatskom iseljeništvu. Dio razgovora odnosio se na potencijale gospodarske suradnje između Hrvata u Kanadi i Republike Hrvatske, kojom prilikom je ministrica Grabar-Kitarović predstavila mjere za smanjenje administrativnih prepreka prilikom ulaganja.

U sklopu posjeta hrvatskoj župi ministrica Grabar-Kitarović posjetila je djecu hrvatske škole u Montrealu i susrela se s njihovim roditeljima, te s predstavnicima hrvatskih udruga u Montrealu.

U nedjelju, 19. studenog 2006. godine, zajedno s hrvatskom zajednicom u Vancouveru, ministrica Grabar-Kitarović prisustvovala je misi u crkvi Hrvatske katoličke misije, a potom se sastala s predstavnicima hrvatskih udruga u Vancouveru.

Prilikom susreta ministrica Grabar-Kitarović upoznala je predstavnike hrvatske zajednice u Vancouveru s temeljnim vanjskopolitičkim ciljevima Republike Hrvatske, pristupanjem euroatlantskim integracijama, te aktivnostima koje se u tom smislu provode. S predstavnicima hrvatske zajednice ministrica Grabar-Kitarović razgovarala je o mogućnostima daljnjeg unapređenja kulturne i gospodarske suradnje između Hrvata u Kanadi i Republike Hrvatske. U pogledu mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku ministrica Grabar-Kitarović predstavila je Hitro.hr, projekt Vlade Republike Hrvatske te ukazala na smanjenje administrativnih prepreka za ulagače.

Prema procjenama, koje se temelje na kanadskom popisu stanovništva, podacima Hrvatskih katoličkih zajednica i Hrvatskih klubova, smatra se da u Kanadi danas živi oko 250.000 Hrvata prve, druge i treće generacije. Kanadski Hrvati aktivni su čimbenici u kanadskom društvu i javnom životu, istovremeno čuvajući i promičući svoje europsko nasljeđe. Hrvati u Kanadi okupljeni su oko Hrvatskih klubova, a za istaknuti je i postojanje Hrvatsko-kanadske parlamentarne skupine prijateljstva.

U Kanadi djeluje 19 hrvatskih katoličkih župa koje uz vjersku, obavljaju i druge društvene djelatnosti, postoji više desetaka škola hrvatskog jezika i kulture. Najznačajnija visokoškolska ustanova u Kanadi koja podučava hrvatski jezik, književnost, povijest i kulturu je Sveučilište Waterloo, na kojem je Katedra za hrvatski jezik i kulturu osnovana 1988. godine temeljem ugovora između hrvatske zajednice i Sveučilišta. Uz to u Kanadi djeluje oko 60 hrvatskih folklornih društava koja su organizirana samostalno ili su vezana uz organizacije, društva i hrvatske župe, te također izlazi i objavljuje se više tiskanih odnosno elektronskih medija na hrvatskom jeziku.



Priopćenja