Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Biščević susreo se s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Finske Perttijem Torstilom

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević susreo se u četvrtak, 9. studenog 2006. godine, u Helsinkiju, Republici Finskoj, s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Finske Perttijem Torstilom, na redovnim političkim konzultacijama između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske

Poziv finske strane uslijedio je nakon intenzivnih političkih konzultacija na najvišim razinama prilikom nedavnih posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Finskoj i predsjednika Vlade Republike Finske Hrvatskoj.

Razgovori dvaju državnih tajnika obuhvatili su stanje hrvatskih pregovora s Europskom unijom, uz punu potporu finske strane kao predsjedavajuće Europskom unijom da se omogući daljnje ubrzanje pregovaračkog procesa. Državni tajnik Biščević izvijestio je državnog tajnika Torstilu o aktivnostima Republike Hrvatske na njezinom putu prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, u kontekstu nadolazećeg Sastanka na vrhu u Rigi.

Republika Finska, država koja predsjedava Europskom unijom, pokazala je poseban interes za hrvatske ocjene o stanju na jugoistoku Europe, a u očekivanju skorih odluka o budućem statusu Kosova. Istaknuto je da hrvatska strana podržava kompromisna rješenja koja će odražavati interese naroda, te održati otvorenim put u euroatlantske integracije i biti u interesu daljnjeg razvitka regije.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi zadržavanja angažmana međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i nastavka puta te države prema euroatlantskim integracijama.

Republika Finska je pokazala visoko razumijevanje i dala punu potporu hrvatskim nastojanjima u pristupanju euroatlantskim integracijama, a bilateralne odnose dviju država ocijenila izvrsnima, bez otvorenih pitanja, uz mogućnost daljnjeg dinamiziranja u dijelu gospodarske suradnje.



Priopćenja