Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović tijekom službenog posjeta Ruskoj Federaciji posjetila je Sankt-Peterburg gdje se sastala s vicegubernatorom Viktorom Lobkom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom službenog posjeta Ruskoj Federaciji, u četvrtak, 9. studenog 2006. godine, posjetila je Sankt-Peterburg gdje se sastala s vicegubernatorom Viktorom Lobkom

Sugovornici su razgovarali o daljnjem razvoju i proširenju suradnje u svim područjima osobito u svjetlu činjenica da su Sankt-Peterburg i Zagreb pobratimljeni gradovi i, kako je i vicegubernator Lobko predstavio, da je Sankt-Peterburg jedno od najvećih kulturnih središta Ruske Federacije.

U razgovoru je obostrano potvrđena dobra suradnja u području građevinarstva, obrazovanja i ponajviše kulture. Kultura je ključ razvoja i proširenja sveukupne suradnje, složili su se sugovornici.

Ministrica Grabar-Kitarović potvrdila je interes Republike Hrvatske za nastavak i jačanje suradnje u području kulture, kao i u području znanosti i tehnologije. Kazala je da u tom smislu iniciranje suradnje pojedinih regija i "gradova prijatelja" vidi kao dobar okvir za razvoj odnosa.

Vicegubernator Lobko skrenuo je pažnju na podatak da u Ruskoj Federaciji studira 33 tisuće stranih studenata, od čega 12 tisuća u Sankt-Peterburgu, te kako u tom dijelu vidi i mogućnosti unapređenja suradnje između hrvatskih sveučilišta i sveučilišta u Sankt-Peterburgu. Kazao je kako se na sveučilištu u Sankt-Peterburgu uči hrvatski jezik i da se godišnje održava dan hrvatske kulture.

Ministrica Grabar-Kitarović ustvrdila je kako je službeni posjet Ruskoj Federaciji korak dalje u razvoju sveukupne suradnje i ocijenila posjet iznimno korisnim, kako u odnosu na mogućnosti daljnjeg razvoja gospodarskih odnosa tako i jačanja veza u području kulture i znanosti te akademske suradnje.



Priopćenja