Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović, boravi u službenom posjetu Ruskoj Federaciji

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, boravi u službenom posjetu Ruskoj Federaciji, u srijedu, 8. studenog 2006. godine

Ministrica Grabar-Kitarović u srijedu se sastala s opunomoćenim predstavnikom Predsjednika Ruske Federacije za Centralni federalni okrug Grigorijem Poltavčenkom s kojim je razgovarala o konkretnoj gospodarskoj suradnji između Republike Hrvatske i Centralnog federalnog moskovskog okruga. Sugovornici su, u svjetlu obostrano iskazanog interesa za razvijanjem dobrih gospodarskih odnosa, razmatrali mogućnosti i područja jačanja suradnje. Opunomoćeni predstavnik Poltavčenko upoznao je ministricu s potencijalima Centralnog federalnog okruga, s Moskvom kao središtem, kao gospodarski najrazvijenijeg okruga Ruske Federacije. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako u Moskvi boravi i grupa hrvatskih gospodarstvenika koji u sklopu službenog posjeta Ruskoj Federaciji održavaju poslovne razgovore s ruskim partnerima te je ponovila interes za nastavkom dobre suradnje na području brodogradnje, građevinarstva i bankarstva.

U razgovoru s potpredsjednikom Državne Dume Valentinom Kupcovom ministrica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo razvojem parlamentarne suradnje, koji se oslikava u razmjeni posjeta između izaslanstava Hrvatskog sabora i Dume, te je podsjetila kako je u lipnju 2006. izaslanstvo Hrvatskog sabora boravilo u Moskvi, a u rujnu je 2006. godine rusko-hrvatski klub iz Dume posjetio Zagreb. Ministrica je predstavila temeljne vanjskopolitičke ciljeve Republike Hrvatske te potvrdila da su dobrosusjedski odnosi s državama u jugoistočnoj Europi među prioritetima vanjske politike Republike Hrvatske. Potpredsjednik Državne Dume Kupcov kazao je kako s pozornošću prati situaciju u jugoistočnoj Europi te kako Republiku Hrvatsku vidi kao važan subjekt u stabilnosti cijele regije.

U sklopu programa službenog posjeta ministrica Grabar-Kitarović u srijedu je održala predavanje na Diplomatskoj akademiji ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije na temu "Izazovi pred Republikom Hrvatskom i ostalim državama jugoistočne Europe u procesu euroatlantskih integracija".

U svom je obraćanju navela kako se temeljni ciljevi Republike Hrvatske na međunarodnom planu ostvaruju prema zacrtanoj dinamici te kako odabrani put osigurava primjerenu uključenost u globalne tijekove, daljnji napredak i razvoj, stabilnost i sigurnost. „Premda se u javnosti ponekad vodi rasprava o mogućim prednostima i nedostacima koje euroatlantske integracije donose našoj državi, Republika Hrvatska već danas bilježi dobre rezultate na mnogim područjima, a koji upravo proizlaze iz napredovanja prema njihovom punopravnom članstvu. To se osobito odnosi na gospodarski plan, o čemu svjedoče pozitivni makroekonomski pokazatelji“, kazala je ministrica Grabar-Kitarović. U pogledu pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, kazala je ministrica Grabar-Kitarović, godinu dana nakon početka pregovora Republika Hrvatska uspješno je završila prvu fazu - analitički pregled zakonodavstva. Hrvatska Vlada u tom procesu odgovorno i s predanošću pristupa potrebnim reformama i primjeni europskih standarda u praksi. Govoreći o suradnji sa susjednim zemljama i zemljama u jugoistočnoj Europi ministrica Grabar-Kitarović napomenula je kako se Republika Hrvatska opredijelila za široku regionalnu suradnju, posebno na području jugoistočne Europe, kao temelj za ostvarenje šire stabilnosti u okruženju. Ministrica Grabar-Kitarović u obraćanju se osvrnula na činjenicu da je Republika Hrvatska danas u međunarodnoj zajednici prepoznata kao pokretač demokratskih procesa i važan čimbenik stabilnosti u ovom području te priznata predvodnica regije kako u napretku prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji tako i u svim aktivnostima usmjerenim na razvoj suradnje u regiji, rješavanje bilateralnih pitanja i pomoći drugim državama na području euroatlantskih integracija. Hrvatska predsjeda ili aktivno sudjeluje u brojnim regionalnim integracijama i inicijativama, u tom smislu, kao trenutno najaktualnije, ministrica Grabar-Kitarović spomenula je Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kao okvir kojim se osigurava i daljnja potpora sveobuhvatnom ostvarivanju mira i razvitka te promicanju demokratskih potencijala u regiji, te također proširenje CEFTA-e na zemlje jugoistočne Europe u cilju jačanja gospodarske suradnje u regiji, kao pozitivni poticaj otvaranju vlastitih tržišta procesima liberalizacije i olakšavanja međusobne trgovine.



Priopćenja