Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Pejčinović Burić održala je konzultacije s predstavnicima državne vlasti Republike Poljske

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Marija Pejčinović Burić održala je konzultacije s predstavnicima državne vlasti Republike Poljske, u Varšavi, u ponedjeljak, 6. studenog 2006. godine

U odvojenim sastancima državnu tajnicu Pejčinović Burić primili su državna tajnica u Uredu za europske integracije pri Vladi Republike Poljske Ewa Ośniecka-Tamecka, državni podtajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Witold Sobków, te državni podtajnik u Ministarstvu za regionalni razvoj Jerzy Kwieciński.

U razgovoru s državnom tajnicom Ośniecka-Tameckom, iznijeta su iskustva Republike Poljske u procesu pristupanja Europskoj uniji, s osvrtom na pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji i korištenje pretpristupnih programa pomoći. Državna tajnica Osniceka-Tamecka je izrazila potporu Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji, te ponudila pomoć u smislu razmjene iskustava vezano uz pregovore za punopravno članstvo. U tom kontekstu je dogovoreno da će se pobliže definirati područja suradnje u sklopu Poljsko-hrvatskog akcijskog plana za promicanje integracije Hrvatske s Europskom unijom nakon čega će se započeti s provedbom istoga.

Tijekom sastanka s državnim podtajnikom Sobkówim, raspravljalo se o mogućnostima daljnjeg razvoja bilateralne suradnje, o procesima vezanima uz Europsku uniju i Sjevernoatlantski savez, te aktualnostima u jugoistočnoj Europi. Državna tajnica Pejčinović Burić izvijestila je o suradnji Republike Hrvatske sa susjednim državama i državama u regiji, te o ispunjavanju političkih kriterija. Izrazivši nastavak podrške Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji, poljska strana je napomenula da je Hrvatska učinila mnogo u pogledu reformi, te da punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji za Republiku Poljsku nije upitno.

Na sastanku s državnim podtajnikom Kwiecińskim iz Ministarstva za regionalni razvoj, koji je državnoj tajnici Pejčinović Burić predstavio poljski sustav koordinacije strukturnim i kohezijskim fondovima pretpristupne pomoći Europske unije i dosadašnja poljska iskustva u tom području, naglašena je spremnost poljske strane za prenošenje iskustava Republici Hrvatskoj vezanih za uspostavljanje potrebnih struktura za provedbu programa pomoći, te korištenje sredstava fondova Europske unije.



Priopćenja