Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sastala se s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom službenog posjeta Ruskoj Federaciji, sastala se u utorak, 7. studenog 2006. godine, s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom

Ministrica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo visokom razinom aktualnih bilateralnih odnosa što je vidljivo iz brojnih susreta visokih državnih dužnosnika dvaju zemalja. Kao doprinos razvoju prijateljskih odnosa ministrica Grabar-Kitarović ponovila je poziv predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera premijeru Mikhailu Fradkovu, te uputila poziv u službeni posjet Republici Hrvatskoj ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. U razgovoru je ministrica Grabar-Kitarović izrazila zadovoljstvo parlamentarnom suradnjom, te je potvrdila spremnost za nastavkom održavanja političkih konzultacija, u tom cilju dvoje ministara razmijenilo je „Plan konzultacija između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za 2007. godinu“.

Oboje ministara iskazalo je poseban interes za unapređenjem gospodarske suradnje. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako je cilj Republike Hrvatske povećati udio u robnoj razmjeni koji je 2005. godine iznosio 1,8 milijardi USD. U duhu pozitivne suradnje ministri su razgovarali o konkretnim mogućnostima gospodarske suradnje, kojom prilikom je ministrica iznijela mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku, predstavivši projekt Vlade Republike Hrvatske Hitro.hr i ukazala na smanjenje administrativnih prepreka za ulagače.

Ministrica Grabar-Kitarović prenijela je interes hrvatskih građevinskih tvrtki za projekte stanogradnje i pozvala rusku stranu na sudjelovanje u infrastrukturnim projektima, konkretno na poslovima čišćenja rijeka i mostogradnje. Ministrica je izrazila želju za nastavkom dobre suradnje na području brodogradnje, građevinarstva i bankarstva. Osvrnula se na činjenicu da se kontinuirano bilježi povećanje broja ruskih turista u Hrvatskoj. Ministri su tijekom razgovora razmotrili i pitanje suradnje dvaju zemalja u području energetike a u sklopu šire europske energetske strategije i odnosa Europske unije i Ruske Federacije u tom području. S ruske strane iskazan je interes za snažnije uključivanje Republike Hrvatske i cijelog prostora jugoistočne Europe u transeuropske energetske projekte. U sklopu toga bilo je riječi i o projektima „Družba-Adria“ i PEOP - Pan European Oil Pipeline (Constanza – Trst). S hrvatske strane potvrđen je interes za korištenjem povoljnog zemljopisnog položaja uz naglasak na visoke ekološke i druge standarde. Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je ruskog kolegu o inicijativi da se oba spomenuta projekta razmatraju u okviru mogućeg kopnenog povezivanja hrvatskog naftnog sustava sa Slovenijom i Italijom radi osiguravanja prijenosa nafte i, istodobno, zaštite Jadrana od transporta i drugih preopterećenja.

Tijekom razgovora ministrica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je u srpnju 2006. u Moskvi potpisan Sporazum o vraćanju klirinškog duga. Republika Hrvatska je, kao prva od zemalja slijednica SFRJ, time riješila pitanje podmirivanja duga u iznosu od 185,7 milijuna USD.

Ministrica Grabar-Kitarović predstavila je ministru Lavrovu temeljne vanjskopolitičke ciljeve Republike Hrvatske, orijentiranost Europskoj uniji i NATO savezu, te kazala kako se u pogledu regionalne suradnje ona razvija na svim područjima, multilateralno i bilateralno, a trenutno najvažnija dva okvira su Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kao politički, i CEFTA, kao gospodarski.

U sklopu službenog posjeta ministrice Grabar-Kitarović u Moskvi boravi i grupa gospodarstvenika iz Republike Hrvatske koji održavaju poslovne razgovore s ruskim partnerima. Odaziv ruskih gospodarstvenika bio je iznad očekivanog, s hrvatske strane sudjelovali su predstavnici Luke Rijeka, Limexa, Borova, Alt Pro, Kraša, TKT Zlatna igla i Jadranbroda. Razgovori su ocijenjeni izuzetno uspješnima i osim predviđenih tema otvorila su se nova područja moguće gospodarske suradnje.

U sklopu programa službenog posjeta ministrica Grabar-Kitarović u utorak je položila vijenac na Grob neznanog vojnika.



Priopćenja