Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Pejčinović Burić sudjelovala je na susretu Nacionalnog foruma o pristupanju EU na temu malog i srednjeg poduzetništva

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na susretu Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji na temu malog i srednjeg poduzetništva, u ponedjeljak, 30. listopada 2006. godine, u Čakovcu

Šesti susret Nacionalnog foruma uvodnim je riječima otvorila državna tajnica za europske integracije Marija Pejčinović Burić, uz župana Međimurske županije Josipa Posaveca i pomoćnika ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Lea Begovića. Pomoćnik ministra Begović prezentirao je aktivnosti i projekte Vlade Republike Hrvatske namijenjene razvoju malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj.

Sudionici Foruma raspravljali su o temama relevantnim za male i srednje poduzetnike, a posebno se osvrnuli na izazove s kojima se hrvatsko poduzetništvo susreće u kontekstu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Istaknuta je važnost udruživanja malih i srednjih poduzeća (tzv. „klasteri“), ulaganja u tehnologiju i permanentnog obrazovanja, te uvođenja sustava upravljanja kvalitetom, kao nužnih preduvjeta za veću konkurentnost hrvatskih poduzetnika na zajedničkom tržištu Europske unije. Naglašena je i potreba boljeg povezivanja obrazovnih programa sa zahtjevima tržišta, očuvanja tradicionalnih obrta, te učinkovitijeg informiranja postojećih i potencijalnih poduzetnika o mogućnostima i poticajima koje im stoje na raspolaganju.

Nacionalni forum u Čakovcu za zajedničkim je stolom okupio predstavnike državne i javne uprave, lokalne uprave i samouprave, gospodarskih institucija, financijskog sektora, akademske zajednice, medija, malih i srednjih poduzeća te druge skupine i pojedince zainteresirane za ovu tematiku.



Priopćenja