Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović susrela se s predsjednikom Vlade Republike Moldove Tarlevom, u okviru njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, a ministar kulture i turizma Republike Moldove Cozma i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Repu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se danas, 24. listopada 2006. godine, s predsjednikom Vlade Republike Moldove Vasileom Tarlevom, u okviru njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, 23. i 24. listopada 2006. godine

Prilikom susreta, ministrica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Tarlev složili su se kako su bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Republike Moldove vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, te izrazili uvjerenje u nastavak prijateljstva i daljnje učvršćivanje odnosa između dviju zemalja.

Ministrica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Tarlev iskoristili su priliku razgovarati o procesu europskih integracija. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako Republika Hrvatska podupire Republiku Moldovu u eurointegracijskim procesima, kako prema Europskoj uniji, tako i prema njezinoj ulozi u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini srednjoeuropskih zemalja (CEFTA). Ponudila je moldovskoj strani hrvatska iskustva u procesu pridruživanja Europskoj uniji, te u tom kontekstu uputila poziv grupi moldovskih diplomata, kako bi se prenijela hrvatska iskustva u procesu pridruživanja Europskoj uniji, što je predsjednik Vlade Tarlev rado prihvatio. Također je zahvalio na podršci koja Republika Hrvatska pruža Republici Moldovi u njezinim nastojanjima za pridruživanjem europskim integracijama.

Sugovornici su razgovarali i o mogućnostima daljnje suradnje na području gospodarstva. U tom smislu potvrdili su važnost intenziviranja odnosa hrvatskim i moldavskih gospodarstvenika, putem gospodarskih foruma.

Nakon susreta ministrice Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade Tarleva, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Republike Hrvatske Božidar Kalmeta i ministar kulture i turizma Republike Moldove Arthur Cozma potpisali su Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Moldove o suradnji na području turizma. To je ujedno drugi međudržavni sporazum koji je potpisan za vrijeme službenog posjeta moldovskog predsjednika Vlade Tarleva Hrvatskoj. Prvog dana posjeta, 23. listopada 2006. godine, ministar kulture Republike Hrvatske mr. sc. Božo Biškupić i ministar kulture i turizma Arthur Cozma potpisali su Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Moldove o kulturnoj suradnji.



Priopćenja