Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje MVPEI-a povodom Dana Ujedinjenih naroda

Na današnji dan prije 61 godinu, 24. listopada 1945. godine, stupila je na snagu Povelja Ujedinjenih naroda

Na današnji dan prije 61 godinu, 24. listopada 1945. godine, stupila je na snagu Povelja Ujedinjenih naroda.

Današnji dan, Dan Ujedinjenih naroda, izuzetna je prilika da se podsjetimo važnosti uloge UN-a, istovremeno promišljajući budućnost UN-a i ulogu Hrvatske.

Globalne političke, ekonomske i socijalne prijetnje današnjice ne poznaju nacionalne granice i zahtijevaju zajednička multilateralna rješenja. Hrvatska, iako mala zemlja, tu zauzima svoje značajno mjesto, stalno jačajući svoju međunarodnu ulogu. Suradnja s UN-om jedno je od središnjih mjesta hrvatskih vanjskopolitičkih aktivnosti. Krunu dosadašnje suradnje Hrvatske i UN-a, kao i jedan od najvećih izazova hrvatske vanjske politike, svakako predstavlja naša kandidatura za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u razdoblju 2008-2009. godine.

Aktivnosti Ujedinjenih naroda u održavanju i izgradnji svjetskog mira i sigurnosti, procesu globalnog razoružanja, poticanju uravnoteženog gospodarskog i društvenog napretka, u razvoju zaštite ljudskih prava, da spomenemo tek najvažnije, i dalje su dokaz predanosti UN-a dijalogu iz kojeg nitko ne treba biti isključen.

Iako su se globalni izazovi uvelike izmijenili od nastajanja Ujedinjenih naroda, osnovni cilj ostao je isti – uspostaviti povjerenje između svih naroda svijeta. Danas, ali i ne samo danas, pridružimo se svima koji nesebično promiču ideje zajednice Ujedinjenih naroda.



Priopćenja