Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na poziv norveškog ministra vanjskih poslova Jonasa Gahra Storea, ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u službenom posjetu Kraljevini Norveškoj

Na poziv norveškog ministra vanjskih poslova Jonasa Gahra Størea, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u službenom posjetu Kraljevini Norveškoj, 23. listopada 2006. godine.

Tijekom posjeta, koji je ocijenjen iznimno uspješnim od obiju strana, ministrica Grabar-Kitarović održala je službene razgovore s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Jonasom Gahrom Støreom, predsjednikom parlamenta Kraljevine Norveške Thorbjørnom Jaglandom, te predsjednikom parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Olavom Akselsenom i članovima Odbora za vanjske poslove norveškog parlamenta.

U razgovoru s norveškim dužnosnicima, ministrica Grabar-Kitarović govorila je o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, očekivanjima od predstojećeg Summita Sjevernoatlantskog saveza u Rigi, sudjelovanja Republike Hrvatske u Komisiji za izgradnju mira, te je zahvalila na pomoći koju Kraljevina Norveška daje razvojnim i drugim projektima za Republiku Hrvatsku, a putem kojih Hrvatska godišnje dobiva oko 100 milijuna nordijskih kruna, odnosno oko 100 milijuna kuna.

U pogledu pristupanja euroatlantskim integracijama, ministrica Grabar-Kitarović posebno je zahvalila na dosadašnjoj potpori pristupanju Sjevernoatlantskom savezu čiji je Norveška član, ali i potpori pristupanju Europskoj uniji s kojom Kraljevina Norveška ima bogate i razvijene odnose. U razgovoru s ministrom vanjskih poslova Støreom, predstavila je napredak Republike Hrvatske u postizanju političkih i vojnih standarda potrebnih za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, te ponovila da Republika Hrvatska čvrsto podupire i dijeli vrijednosti na kojima se Savez temelji, te je odlučna nastaviti proces reformi i priprema za članstvo. U tom smislu, Republici Hrvatskoj je posebno značajan predstojeći Summit u Rigi od kojeg očekuje dobivanje jasnog signala o članstvu. Ministar Støre istaknuo je punu podršku Kraljevine Norveške pristupanju Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu, te dodao kako Norveška vjeruje da Summit u Rigi mora dati jasan signal s perspektivom 2008. kao godine mogućeg pristupanja državama koje u tom trenutku budu ispunjavale potrebne kriterije, pri čemu fokus ostaje na provedbi potrebnih reformi.

Ministrica Grabar-Kitarović vrlo dobrom je ocijenila i suradnju između dviju zemalja u okviru drugih međunarodnih organizacija, posebice Ujedinjenim narodima, odnosno Komisije za izgradnju mira, čiji je jedan od potpredsjednika Norvežanin Yohan L. Løvald. "S obzirom na naše vrijedno nacionalno iskustvo u izgradnji mira u poslijeratnom razdoblju, nadamo se da ćemo članstvom u ovoj Komisiji pridonijeti UN-ovom sustavu kolektivne sigurnosti", kazala je ministrica Grabar-Kitarović. Naš angažman u ovoj Komisiji, kao i u brojnim mirovnim misijama diljem svijeta, potvrda je da je Hrvatska iz statusa države primateljice pomoći postala (uređenom demokratskom) državom sposobnom pružati pomoć.

U razgovoru s ministrom Støreom, ministrica Grabar-Kitarović posebno je zahvalila norveškoj strani na dugogodišnjoj pomoći koju je, najprije kroz humanitarne, a sada kroz razvojne i druge projekte pružala Republici Hrvatskoj.

Među brojnim projektima koji se trenutno realiziraju putem bilateralnog programa pomoći, kao posebno značajne ministrica Grabar-Kitarović istaknula je projekte prevencije trgovanja ljudima, namijenjene djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, ali i općoj javnosti, projekt potpore u pripremi za članstvo Europskoj uniji i reformi državne uprave, te projekte usmjerene na reformu pravosuđa.

Tijekom boravka u Oslu, ministrica Grabar-Kitarović susrela se i s predstavnicima hrvatskih udruga u Kraljevini Norveškoj te predstavnicima Hrvatske katoličke misije.



Priopćenja