Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik mr. Željko Kuprešak sastao se s Willijem Stächeleom, državnim ministrom i ministrom za europska pitanja Baden-Württemberga

Državni tajnik za ustroj, razvoj i upravljanje mr. Željko Kuprešak sastao se u četvrtak, 12. listopada u Stuttgartu s Willijem Stächeleom, državnim ministrom i ministrom za europska pitanja Baden-Württemberga

Državni tajnik Kuprešak pohvalio je dosadašnju suradnju između Republike Hrvatske i Baden-Württemberga te je izrazio želju za njezinim daljnjim intenziviranjem. U tom smislu pozvao je ministra Stächelea da posjeti Hrvatsku. Ministar Stächele prihvatio je poziv i najavio posjet Predsjednika vlade Baden-Württemberga Günthera Oettingera Republici Hrvatskoj tijekom 2007. godine.

Ministar Stächele naglasio je da Baden-Württemberg podržava Republiku Hrvatsku u pristupanju Europskoj uniji i da cijeni velike napore koje Republika Hrvatska u tom smislu poduzima, napomenuo je kako je Baden-Württemberg oduvijek Republiku Hrvatsku smatrao sastavnim dijelom Europe. Razgovarajući o daljnjim modalitetima suradnje državni tajnik Kuprešak i ministar Stächele složili su se da treba raditi na povezivanju gradova Republike Hrvatske i Baden-Württemberga, do sada postoji 7 gradova partnera i cilj je taj broj povećati. Na završetku sastanka obostrano je izražena želja za nastavkom bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Baden-Württemberga.

Državni tajnik Kuprešak održao je 13. listopada govor u okviru Konzularnog savjetovanja, koji se održavaju u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Stuttgartu od 13. do 14. listopada. Skupu su se također obratili pomoćnik ministrice u Upravi za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Vinko Ljubičić, pomoćnik ministra u Ministarstvu unutarnjih poslova, Žarko Katić, i generalna konzulica Republike Hrvatske u Stuttgartu Vera Tadić.

Na konzultacijama se okupilo oko četrdeset djelatnika konzularnih odjela diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske širom država Europske unije kao i nekoliko predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Središnjeg državnog ureda za upravu. Cilj savjetovanja je standardizirati rad diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske te se upoznati s pravilima koja donosi prilagodba pravnih propisa Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije.



Priopćenja